Nagy-Britannia és európai szövetségesei tartják magukat az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodáshoz - közölte vasárnap Theresa May brit miniszterelnök Haszan Róháni iráni elnökkel.

A Downing Street vasárnap esti tájékoztatása szerint May telefonos megbeszélést tartott Róhánival, akinek megerősítette: a brit kormány európai partnereivel együtt továbbra is "szilárd elkötelezettséggel" törekszik az Iránnal kötött egyezmény érvényben tartására.   

A londoni kormányfői hivatal beszámolója szerint Theresa May kifejtette azt a véleményét is az iráni államfőnek, hogy Nagy-Britannia és Irán nemzetbiztonsági érdekeit egyaránt szolgálja a megállapodás fenntartása.   

A brit miniszterelnök a szóvivői tájékoztatás szerint üdvözölte, hogy Haszan Róháni szintén nyilvánosan elkötelezte magát a szerződésben foglalt feltételek teljesítése mellett. Theresa May hozzátette: alapvető fontosságú, hogy Irán továbbra is teljesítse a megállapodásból eredő kötelezettségeit.   

May ugyanakkor egyértelművé tette a telefonos megbeszélés során azt is, hogy Nagy-Britannia elítéli az izraeli fegyveres erők ellen végrehajtott iráni rakétatámadásokat, és felszólította Iránt, hogy tartózkodjék a további támadásoktól, mivel a térség békéjének és biztonságának megteremtése végett fontos a provokációk elkerülése.   

Theresa May előzőleg, péntek este telefonon tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel is, akinek szintén megerősítette azt a hivatalos brit álláspontot, hogy Nagy-Britannia európai szövetségeseivel együtt tartja magát az iráni nukleáris megállapodáshoz.   

May felvetette Trumpnak az Iránban üzleti tevékenységet folytató európai cégek elleni esetleges amerikai szankciók potenciális hatásait is. A brit miniszterelnök és az amerikai elnök megállapodott arról, hogy stábjaik tárgyalásokat kezdenek e kérdésről.   

Donald Trump kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben kötött megállapodásból. Trump bejelentése óta a brit kormány az egyezményt aláíró többi nyugat-európai hatalommal együtt többször is alig burkoltan követelte, hogy Washington tartózkodjék a megállapodás végrehajtását akadályozó lépésektől - vagyis a szankcióktól - az iráni egyezményben továbbra is részes országok ellen.   

A legutóbbi diplomáciai üzenetekből kiolvasható, hogy London, Párizs és Berlin  megpróbál nyomást gyakorolni Washingtonra az Irán elleni újabb szankciók elkerülése érdekében is. Az egyezményt aláíró három nyugat-európai hatalom vezetőinek Londonban kiadott minapi közös közleménye úgy fogalmazott, hogy biztosítani kell az iráni népnek azokat a gazdasági előnyöket, amelyek a nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodáshoz kapcsolódnak.

 

Bolton szerint szankciókkal sújthatnak európai cégeket, Pompeo együttműködésre törekszik az európaiakkal

Lehetséges, hogy Washington büntetőintézkedésekkel sújtja az Iránnal gazdasági kapcsolatokat ápoló európai cégeket - jelentette ki John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN hírtelevíziónak, Mike Pompeo külügyminiszter azonban a Fox televízióban leszögezte, hogy Washington továbbra is együttműködésre törekszik európai szövetségeseivel, és reményei szerint képesek lesznek egy új atom megállapodást kötni Iránnal.

John Bolton a CNN televízió Az Unió állapota című szokásos vasárnap délelőtti vitaműsorában leszögezte: az európai cégek elleni esetleges szankciók az egyes európai kormányok "viselkedésétől" is függenek majd. "Úgy gondolom, hogy az európaiak végül belátják, az ő érdekük is hozzánk csatlakozni" - fogalmazott a nemzetbiztonsági tanácsadó.   

Bolton kifejtette: Európában mintha valóban meglepődtek volna azon, hogy az Egyesült Államok kilépett az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris egyezményből, és "igazán meglepődtek a szigorú szankciók bevezetésén. De ez el fog tűnni, és meglátjuk, hogy akkor mi történik majd". Emlékeztetett arra, hogy Mike Pompeo külügyminiszter bízik abban, hogy Washington és európai szövetségesei tető alá hozhatnak egy új nukleáris megállapodást Teheránnal.   

Mike Pompeo vasárnap a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban azt hangoztatta, hogy nem irányult az európaiak ellen Washington döntése az atomalku felmondásáról, és az amerikai kormányzat továbbra is együttműködik európai szövetségeseivel az egyezmény megjavításán. Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy szerinte "a következő napokban vagy hetekben" előterjeszthetnek egy valóban működőképes megállapodás tervezetet, amely - Pompeo megfogalmazásában - valóban megvédheti a világot nemcsak Irán nukleáris programjától, hanem rakétáitól és rosszindulatú magatartásától is.    

Donald Trump kedden, május 8-án jelentette be, hogy Washington kilép a Teheránnal 2015-ben aláírt nemzetközi nukleáris egyezményből. Ezzel egyidejűleg ismét szankciókat vezetett be Irán ellen, közölve, hogy további szankciókkal sújthatják azokat az országokat is, amelyeknek vállalatai továbbra is gazdasági kapcsolatokat tartanak fenn Iránnal. "Bármely nemzetet, amely segít Iránnak atomfegyvere kifejlesztésében, az Egyesült Államok erőteljes szankciókkal sújthat" - szögezte le Trump múlt kedden az atomalku felmondását bejelentő beszédében. A beszéd elhangzása után Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság közös közleményben szögezte le változatlan elkötelezettségét az iráni nukleáris egyezmény mellett, arra sürgetve az Egyesült Államokat, hogy ne gördítsen akadályokat az egyezményt aláíró többi ország elé a megállapodás teljes körű végrehajtásához.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 838 megtekintés

Videó: 48 924 541 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026810

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh