A Bloomberg hírügynökség minapi jelentése szerint Kína azt tervezi, hogy még az idén felold mindennemű korlátozást az egy családban engedélyezett gyermekek számára vonatkozóan. Ezzel pedig véget érhet egy olyan korszak, amely számtalan emberi jogi visszaélést eredményezett, és munkaerőhiányt okozott az országban.

Az ügyet ismerő források szerint a kínai Államtanács megbízást adott az ország durván négy évtizedes politikájának befejezésére. A lépéssel a vezetés egyrészt csökkenteni szeretné az öregedés ütemét a kínai társadalomban, másrészt ezzel végre elhallgattathatná azokat a nyugati országokat, amelyek régóta hevesen kritizálják a születésszabályozást.

A javaslat szerint a népesség-ellenőrzést felváltaná az úgynevezett „független termékenység”-politika, amely lehetővé tenné az emberek számára, hogy szabadon döntsenek arról, hány gyermeket szeretnének. Az erről szóló döntést még az idei negyedik negyedévben meghozhatják, de hivatalosan csak 2019-ben jelentenék be.

Ez a politikai változás pedig pontot tesz az emberiség történelmének egyik legnagyobb társadalmi kísérletének végére, melynek eredményeképpen mára a világ legnépesebb országában 30 millióval több férfi él, mint nő, a társadalom pedig rohamtempóban öregszik. Az eddigi szabályozás kínai szülők generációit kényszerítette, hogy az előírtnál több gyerek születése esetén bírságot fizessenek, abortusznak vessék alá magukat, vagy illegálisan neveljék gyermekeiket.

Kína már 2015-ben enyhített a korábbi szigoron, ekkortól ugyanis lehetővé tették két gyermek vállalását családonként, mindenféle büntetőintézkedés nélkül. A kormány azért jutott erre a döntésre, mert akkorra világossá vált: ahogy öregszik a népesség, egyre fogy a munkaképes korú emberek száma az országban.

A lépés nem hozta meg a kívánt eredményt, hiszen a kínai statisztikai hivatal adatai szerint 2017-ben a születések száma 3,5 százalékkal, 17,2 millióra mérséklődött. Az Államtanács tavalyi előrejelzése szerint pedig 2030-ra az ország népességének egynegyede 60 éves vagy annál idősebb lesz. 2010-ben ez az arány alig 13 százalék volt.

A 2015-ös fiaskó jelzésértékű lehet a kormány számára, bizonyítva, hogy a születésszabályozás eltörlése nem jár azonnali változással. Lévén 40 évig azt sulykolták a kínai emberekbe, hogy egy gyermeket vállalhatnak és ez a „normális és szabályos” családmodell, sokaknak elment a kedve a családalapítástól – inkább a munkájukra és az ebben elért sikereikre koncentrálnak.

Hosszú tehát az út, de ha Kína valóban megteszi ezt a történelmi lépést, a világ második legnagyobb gazdasága megoldja az öregedő társadalom problémáját és az egyre növekvő munkaerőhiányt.

Forrás: kitekinto.hu / Bloomberg

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 005 megtekintés

Videó: 47 970 178 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887710

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh