Antibiotikum-bejelentő elektronikus rendszert indított az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak is havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról, a kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új elektronikus bejelentő felülete.  

Felidézik, a január 28-tól életbe lépő rendelkezés célja, hogy segítse az antibiotikum felelős alkalmazását az új uniós jogszabályokkal és a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban.  

Ismertetik, hogy az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról a nagykereskedők minden év márciusig adnak éves jelentést. Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszertermelő állatok esetében havonta - minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat - kell benyújtaniuk az állatorvosoknak.  

Mindkét érintetti kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül (nebih.gov.hu) kell megtenni, amelynek kialakításakor kiemelt szempont volt a gyors, egyszerű és felhasználóbarát ügyintézési folyamat megvalósítása - írják a közleményben.  

Kiemelték, hogy az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére.  

A bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus "gyakran ismételt kérdések" gyűjtemény a hivatal oldalán, a nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termekek honlapon elérhető - tájékoztatott a Nébih.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 745 037 megtekintés

Videó: 48 949 544 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031523

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh