A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó bizottsága szeptember 22-én tartja meg első ülését a szíriai vegyi fegyverek témájában. Ezt Hágában közölte a szervezet sajtószolgálata.

Az OPCW szeptember 23-én ismerteti az eredményeket.

Oroszországban, a Valdaji Nemzetközi Vitaklub ülésén Vlagyimir Putyin rámutatott:

Szíria bejelentette, hogy kész nem csupán csatlakozni a Vegyi fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi szerződéshez, de úgy tekinti magát, mint aki már részese ennek a szerződésnek. Gyakorlati lépésekről van szó, amelyeket már megtett a szíriai kormány. Sikerül-e véghezvinni a dolgot? Száz százalékos választ nem adhatok. De az utóbbi időszak eseményei alapján bizakodhatunk, hogy ez lehetséges és meg is fog történni.

Oroszország reméli, hogy az OPCW-ben tartandó konzultációk mérsékelik Washington, Párizs és London aktivitását, amellyel rá akarja erőltetni az ENSZ Biztonsági Tanácsára a Szíriáról szóló - az erő alkalmazását is kilátásba helyező - kemény döntést.

A washingtoni kísérletek lényegében a szíriai vegyi fegyverek feletti ellenőrzés mechanizmusának megváltoztatására irányulnak. Genfben a felek egyeztettek: azaz megállapodtak abban, hogy a szíriai vegyi arzenálokat fokozatosan helyezik nemzetközi ellenőrzés alá. A menetrend a következő: kezdetben felmérik a szíriai vegyi fegyverek készleteit. Majd az OPCW szakértői tesznek javaslatokat a mérgező anyagok tárolására és megsemmisítésére. A továbbiakban az ENSZ Biztonsági Tanácsa hagyja jóvá ezt a tervet, és ellenőrzi a végrehajtást. Amennyiben a megállapodást nem teljesítik, a Biztonsági Tanács hozhat határozatot az erő alkalmazásáról. Washington viszont éppen a fordított sorrendet javasolja: először fogadjon el a BT egy „megtorló határozatot”, és csak ezt követően kezdődjön a vegyi fegyverek felszámolása.

Most az Egyesült Államok úgy próbálja beállítani a helyzetet, mintha Moszkva egyedül maradt volna a szíriai békés rendezés óhajával. Ez azonban a tények szándékos eltorzítása - jelentette ki Leonyid Szavinelemző.

Németországban például az a vélemény, hogy komolyabban kell megalapozni a katonai beavatkozást vagy az erőszakot is kilátásba helyező határozat elfogadását. Egyénként is számos állam oroszbarát és Kína-barát állásponton van ebben a kérdésben.

Kína szilárdan támogatja Oroszországot, és ezt ismételten megerősítette Vang Ji külügyminiszter, aki most Washingtonban tartózkodik. Rámutatott, hogy először az OPCW-nek kell adnia ajánlást, ezt követően foglalkozna a témával és a határozattal a Biztonsági Tanács. Peking, amely akárcsak Moszkva, rendelkezik vétójoggal, értésre adta, hogy nem járul hozzá olyan határozat elfogadásához, amely az elrontaná az egyeztetett genfi mechanizmust.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 705 147 megtekintés

Videó: 48 918 463 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025507

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh