Nagyszabású műsorral ünnepelte 15 éves fennállását a Pöndöly Néptáncegyüttes. A Komlói Színházban megtartott rendezvényeken szinte valamennyi néptánccal „megfertőzött” korosztály színpadra lépett.

Mindahányan – Három, mint a mesében címmel egész estét betöltő műsorral várta a néptáncot, a népzenét kedvelő közönséget a 15 éves Pöndöly.

Még 1996-ban, Harnóczy Márti, a színház akkori vezetője ötletéből fakadóan Németh Csilla és Rieger Nelli gyűjtött maga köré néptáncot kedvelő fiatalokat, az azóta eltelt 15 évben – az időközben csatlakozott táncos-koreográfus Kirch Zoltánnak is köszönhetően – a térség legsikeresebb együttesévé nőtte ki magát a Pöndöly.

Sikerük talán abban rejlik, hogy az autentikus, tiszta forrásból merített táncokat mesterien kimunkált, saját élményvilágból megalkotott koreográfiával tudták fűszerezni, ami által ezek a táncok a nagyközönség számára is fogyaszthatóvá váltak.

Ugyanakkor a szakma megbecsülését is kivívták. Mérföldkőnek számít a Salgótarjánban szerzett minősítés, valamint az is, hogy az ifjúsági és gyermekkorosztályban két táncosuk az országos döntőn különdíjat vehetett át. Tavaly nyáron pedig Törökországban, egy Európa hírű fesztiválon képviselhették hazánkat.

A 15 éves fennállást ünneplő műsor a hármas szám bűvkörében zajlott. A felnőtt táncosok három baranyai, három székely és három mezőségi táncot dolgoztak fel, a férfikar három tánc motívumából összeállított koreográfiát mutatott be, és természetesen az együttes legifjabb tagjaiból álló: a Kispöndöly Kamara, a Kispöndöly Pipitér és maga a Kispöndöly is színpadra lépett – nagy sikerrel – a 15 éves jubileumi műsorban.

A műsor létrejöttében segítséget nyújtott a Cult-Fusion Egyesület, akik fontos segítséget nyújtottak Martos G. Csongornak az NKA-tól kapott alkotói támogatás elnyeréséhez, amiből a Pöndöly felnőtt csoportjának a “Nagy-Pöndölynek” a koreográfiáit – elsősorban az “Egy este a sok székelynél” címűt – tudták létrehozni.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 342 megtekintés

Videó: 48 306 089 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921403

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh