Herbert Krüger, Neckartenzlingen polgármesterének meghívására, július 12-16. között népes komlói delegáció látogatott városunk német testvértelepülésére.

A hivatalos látogatás apropóját a Neckartenzlingeni Falunapok 30. évfordulója, valamint a két település 20 éves partnerkapcsolata jelentette.

Polics József polgármester és Kupás Tamás Levente alpolgármester által vezetett delegációban Tóth József, egykori polgármester, jelenlegi önkormányzati képviselők, a német kisebbségi önkormányzat elnöke, a német nyelvet kiemelten oktató Kenderföldi Iskola igazgatója és nyelvtanárai kaptak helyet.

A delegációval tartott a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület néhány táncosa és az őket kísérő Vörös Rezesbanda, akik a falunap programjához igazodva – fergeteges műsorukkal hangos sikert aratva – adtak ízelítőt a magyar népi hagyományokból, zenei- és tánckultúrából.

Az ünnepi eseményekkel párhuzamosan sor kerülhetett a településvezetők eszmecseréjére, melynek során a kapcsolatok mélyítésére vonatkozó elképzelések hangzottak el mindkét fél részéről. A korábban hűvösebbé vált partneri viszony mára ismét az egymás iránt érzett tiszteletre építkezik, melyet jelez a német oldalról is kimondott igény a kapcsolatok bővítésére. Ez aktualitását tekintve, elsősorban óvodáink kapcsolatára vonatkozik, de megfogalmazódtak a turisztikai együttműködés lehetőségei is.

Német testvértelepülésünkről legutóbb május közepén látogatott népesebb csoport városunkba. Akkor a hagyományos „diákcsere” program keretében a kenderföldi iskolások fogadtak neckartenzlingeni diákokat. A magyarországi programjuk során a német gyerekek a Parlamentbe is ellátogattak.

Legközelebb a Komlói Napokra (Bányásznap) érkezik magas rangú delegáció Neckartenzlingenből városunkba, majd szeptember végén, október elején az óvodai kapcsolatok kialakításáról lesz kétoldalú egyeztetés a szakemberek között a németországi településen.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 757 megtekintés

Videó: 48 297 706 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920420

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh