A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség által rendezett Magyar Kultúra Napi megyei ünnepségen Nívódíjjal tüntették ki a Mecsekfaluért Alapítványt „magas színvonalú helytörténeti kutató munkájáért és közösségépítő tevékenységéért."

A méltatás szövegében olvasható: „A Mecsekfaluért Alapítvány az ezredfordulót követően jött létre a Mecsekfalui Településrészi Önkormányzat tagjainak kezdeményezésére. A Komló városhoz tartozó településrész-korábban, 1954-ig önálló község-lelkes lokálpatriótái azzal a céllal hívták életre az alapítványt, hogy a területi klubkönyvtár bázisán elősegítsék az egykor virágzó település kulturális és közösségi életének megőrzését, kiteljesedését.

Az alapítvány a részönkormányzattal és az egyházközséggel karöltve szervezi a szabadidős programokat. Feladatának tekintette Mecsekfalu történetének, hagyományainak gyűjtését, feldolgozását, közkinccsé tételét.

„Aki megírja szülőföldje történetét, az nagyobb és értékesebb munkát végez, mintha egyetemes történelmet írna.” Kanyar József eme sorai egybecsengenek az alapítvány és annak nemrég leköszönő elnökének, Páll Lajosnak szakmai munkásságával és az alapítvány kuratóriumában végzett tevékenységével. A tájhoz kötődés, a gazdag helyismeret eredménye az alapítvány gondozásában megjelent Mecsekfalu helytörténeti kiadvány, a Mecsekfalu képeskönyve c. album, a Komló-Mecsekfalu 1954-2004 leporelló és a Mecsekfalu ünnepei, hagyományai, hétköznapjai címmel megjelent helytörténeti kötet is, s a Mecsekfalui életutak, életképek a 20. században című kiadvány.

Az alapítvány nagy hangsúlyt fektet a település építészeti emlékeinek megőrzésére is. Javaslatukra Komló város önkormányzata a település több építészeti létesítményét védelem alá helyezte. Köztük az 1856-ban épült római katolikus templomot és környezetét. Ennek és a kultúrháznak a felújításához jelentős összeggel járult hozzá.

Az, hogy ez a Komlóhoz tartozó kis település ma is élő és élhető lakókörnyezet, nagyban köszönhető a Mecsekfaluért Alapítvány tevékenységének. Olyan kulturális értékeket hoztak létre, illetve mentettek meg az utókornak, amelyre nem csak a település, hanem Komló városa és Baranya is büszke lehet.”

A Nívódíjat Páll Lajos, a Mecsekfaluért Alapítvány örökös tiszteletbeli elnöke és Szilárd Antal a kuratórium elnöke vette át.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 705 158 megtekintés

Videó: 48 918 473 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025507

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh