Rockenbauer Pál emléktúrára invitál a Hétdomb Természetbarát Egyesület november 26-án, szombaton. A túra tisztelgés a magyar televíziós természetfilmezés megteremtője előtt.

A Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat megálmodója körülutazta a földet, szebbnél szebb természetfotókkal kápráztatta el a közönséget. A Magyar Televízió munkatársaként földrajzi témájú dokumentumfilmeket rendezett. Az MTV Natura szerkesztőségének alapító tagjaként filmezett többek között Indiában, Nepálban, az Antarktiszon, Óceániában és a Kilimandzsárón. A napsugár nyomában című 13 részes sorozata körbevezeti nézőit földünkön. Az alkotás kivívta több nemzetközi természetfilmes műhely és alkotó elismerését.

A temészetbarátok szombaton Rockenbauer Pál sírjához zarándokolnak. Kívánságának megfelelően a Mecsekben, a Zengő oldalában Zengővárkony többszáz éves szelídgesztenyésében nyugszik egy vörösmárvány kőtömb alatt. A Baranya Megyei Természetjáró Szövetség minden év novemberének utolsó szombatján szervezi erre a helyre emléktúráját. Rockenbauer Pál nevét őrzi a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra hosszútávú (560 km-es) turistaútja, melyet az …és még egymillió lépés forgatása során bejárt útvonalon alakítottak ki 1989-ben.

Az emléktúra 12, illetve 20 kilométeres zarándoklattal is teljesíthető.

November 26. szombat: Rockenbauer Pál Emléktúra I.
Útvonal: Zobákpuszta – Püspökszentlászló – Komlós-kanyar – Zengővárkony, szelídgesztenyés – Ruzsama – Hosszúhetény
Táv: 20 km Szint: 360 m Pont: 38
Indulás: a 7.40-es mekényesi járattal. Túravezető: Horváth Attila

Rövidebb: Rockenbauer Pál Emléktúra II.
Útvonal: Hosszúhetény – Ruzsama – Pécsvárad – Zengővárkony – Hosszúhetény
Táv: 12 km Szint: 130 m Pont: 20
Indulás: a 9.20-as hetényi járattal. Túravezető: Őri Zsuzsanna

Forrás, fotók: Hétdomb Természetbarát Egyesület