Botrányok előzik meg a londoni olimpiát. Egy ukrán főtisztviselő jegyekkel seftelt, az argentinok visszakövetelik a Falkland-szigeteket.

A spanyolok a Bosco cég ellen emelték fel a szavukat. Irán pedig bojkottálni akarja a játékokat, mert szerinte nem korrekt az embléma.

A versenysport már régóta a politikai csatározások arénája lett. Az argentin válogatott támogatására reklámfilm készült: a Falkland-szigetek nevezetességeivel a háttérben provokációs kijelentés hangzik fel: „Ahhoz, hogy versenyezzünk angol földön, a felkészülést argentin földön végezzük”. Következmény: London és Buenos-Aires között ismét feszült a kapcsolat. A szigetekért már több mint 30 éve folyik a vita a két ország között.

A spanyol képviselők pedig kiállnak amellett, hogy hazai tervezők öltöztessék a válogatottat. Most az orosz Bosco Sport végzi ezt. Igaz,korábban egyetlen spanyol tervező sem jelentkezett a cég által meghirdetett versenyre.

A nemzetközi szintű versenyek jó alkalmat adnak a pénzszerzésre. Volodimir Gerascsenko, az Ukrán Olimpiai Bizottság főtitkára spekulálni kezdett a jegyekkel, és ezért állásával fizetett. De ezek a botrányok egyre gyakoribbak – állapítja meg Oleg Vinokurov sportújságíró.

- Be kell ismerni, hogy minden kijelenés dacára, hogy a sportnak politikán kívül kell maradnia, valójában ez nem így van. A sportot régóta használják politikai célokra. Az olimpia, mint a legragyogóbb sportesemény nem kivétel.

Még két hónap van hátra a londoni olimpiáig, de máris szó van a bojkottról. Az irániak az olimpiai logóban, amely stilizáltan ábrázolja a 2012-es számot, a „zion” szót vélték felfedezni, ami a jeruzsálemi Sion hegy neve. Szerintük ez az utalás Izraelre, és sérti más felekezetek érdekeit. Az iráni válogatott nem vesz részt a játékokon, ha nem cserélik le a logót.

Ezek a botrányok, az olimpiai játékok után elcsitulnak. Ez a szakértők véleménye. Később már csak az olimpia grandiózus költségvetéséről vitatkoznak. A londoni olimpia közel 40 milliárd dollárba kerül. Ez ötször több mint amennyit 2005-ben bejelentettek, vagyis akkor, amikor London megnyerte a rendezés jogát.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 811 133 megtekintés

Videó: 48 999 696 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7040135

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh