Újra hamut okád egy hét szünet után a mexikói Popocatépetl vulkán, s a rengések is megnövekedtek a tűzhányó körzetében - jelentette szerdán a mexikói média.

A mexikói polgári védelem közlése szerint négy közeli települést borított be a kilövellt hamu, de a vulkáni tevékenység nem követelt áldozatokat. A hatóságok nem emelték a két hete megnövelt készültség sárga szintjét, de arra szólították fel a lakosokat, hogy legyenek óvatosak, lehetőség szerint használjanak gázálarcokat és szűrőket. Szakértők szerint a Mexikóban előző nap regisztrált több erős földmozgás is hozzájárulhatott a vulkáni aktivitásának erősödéséhez.

A Popocatépetl fokozódó tevékenységéről szóló híreket Felipe Calderón mexikói elnök is megerősítette hivatalos Twitter-bejegyzésével, amelyben fokozott éberségre intette a helyi lakosokat - jelentette az El Tiempo de México internetes kiadása.

A Popocatépetl két hete is vastag hamufelhőt eregetett csaknem egy hétig, majd ugyancsak egy hétre viszonylagos nyugalmi állapotba került. Az 5450 méter magas hegycsúcs körzetében már április közepén a hatóságok bezárták a környékbeli települések iskoláit, s felkészültek a lakosság evakuálására. A hatóságok arra kérték a helybélieket és a turistákat, hogy elővigyázatosságból maradjanak legalább 12 kilométeres távolságra a vulkántól.

A Mexikóvárostól 65 kilométerre délkeletre található vulkán - neve magyarul "Füstölgő hegy" - 1994 óta rendszertelen időközönként, több alkalommal tört ki. 2000 decemberében történt egy erőteljes kitörés, akkor 50 ezer embert telepítettek ki a Popocatépetl környékéről.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A „Tűzgyűrű” ébredezik Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 685 994 megtekintés

Videó: 48 897 819 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022423

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh