Olaszországnak szerdától nincs több pénze az Afrika és Európa között az illegális bevándorlást felügyelő Mare Nostrum humanitárius-katonai misszióra, amelynek havonta 9 millió euró a költsége.

Az olasz fegyveres erők Mare Nostrum (Mi Tengerünk) elnevezésű misszióját tavaly október 18-án indította az akkor még Enrico Letta vezette olasz kormány. Célja az Afrikából az Európa déli kapujának számító olasz partok felé tartó illegális bevándorlók megsegítése, biztonságba helyezése volt.

Róma ezzel kívánt válaszolni a két héttel azt megelőzően, Lampedusa szigetének partjainál történt hajószerencsétlenségre, amelyben 365 illegális bevándorló veszítette életét.

Az utóbbi hat hónapban a Mare Nostrum misszióban résztvevő olasz hadihajók mintegy húszezer embert mentettek meg és segítettek partra. A nagy részben az Európai Unió által támogatott misszió napi 300 ezer euróba, vagyis havi 9 millióba (mintegy 3 milliárd forintba) került, de az első félévre szánt pénz elfogyott, új forrásokat kell keresni - írta a Corriere della Sera olasz napilap szerdán. Az újság szerint kevés remény van arra, hogy az EU újabb támogatást ad a misszióra.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter áprilisi nyilatkozatai szerint további több mint félmillió bevándorló kész útra kelni az észak-afrikai kikötőkből.

A jobbközép Hajrá Olaszország és az Északi Liga a Mare Nostrum azonnali felfüggesztését követelte azt hangoztatva, hogy mostantól kezdve kizárólag az olasz adófizetők pénzéből tartanák fel a missziót.

Idén január elsejétől április 21-ig összesen 21 728 illegális bevándorló érkezett a dél-olasz partokra. Több mint húszezer Líbiából kelt útra. Nemzetiségüket tekintve a bevándorlók nagy része Eritreából, Szíriából és Maliból érkezett. 2012-ben 13.267, 2013-ban 49.925 illegális bevándorló kötött ki Lampedusa, Szicília és az olasz csizma déli partjain.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 374 893 megtekintés

Videó: 45 453 161 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6381965

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh