Először lősz fegyverrel? Itt a segítség - az új "öncélzó" puska, amivel még az egészen kezdők is első próbálkozásra eltalálhatnak egy távoli célpontot.

Az okos fegyver, ami akár 900 méteres távolságból is mesterlövészt farag bárkiből, az Egyesült Államokban már meg is vásárolható a texasi TrackingPoint nevű cégnek köszönhetően. A PGF (Precision Guided Firearm) 22.000 dollárba kerül, az úgynevezett "lock-and-launch" technológiával szerelték fel, amit a vadászgépek esetében a levegő-levegő rakéták kilövésénél alkalmaznak, lényege, hogy a pilótának nem kell pontosan céloznia a találathoz.

A PGF lehetővé teszi a használójának, hogy kiválasszon egy célpontot a fegyver célzó rendszeréből, a fegyver pedig eldönti, mikor a legalkalmasabb az elsütése - ellensúlyozva a különböző tényezőket, mint a szél, sebesség, a kar remegése, visszaütés, levegő hőmérséklet, nedvesség, valamint a lövedék esése a gravitáció hatására, melyek mind hatással vannak a pontosságra.

Ennek biztosításához a PGF nyomkövetője egy Linux alapú számítógépet, egy lézeres távolságmérőt, egy kamerát és egy nagy felbontású színes képernyőt kapott a fegyver tetejére erősített integrált céltávcsőben. A felhasználó egyszerűen céloz és megnyom egy gombot az elsütő billentyű mellett, amikor a lézer megvilágította a célpontot. A számítógép ezután lefuttat egy algoritmust, ami képfeldolgozó rutinokkal nyomon követi a célpont mozgását, folyamatosan az eredetileg kijelölt ponton tartva a lézert, miközben az algoritmus megnöveli az elsütő meghúzásához szükséges nyomást, csupán akkor csökkentve, amikor a fegyver célkeresztje pontosan fedi a lézer pöttyöt - majd a lövedék kilövésre kerül.

A fegyver más tekintetben is újdonságnak számít, ellátták wi-fivel, ami lehetővé teszi, hogy a kamera képét átjátsszák egy okostelefonra, vagy egy táblagépre, így a felhasználó megoszthatja másokkal, amit lát. Ezen felül lehetővé teszi, hogy egy PIN beütésével okostelefonon keresztül aktiválják az irányított célzást. A teszteken még a kezdők is megdöbbentő pontosságot értek el az 500-900 méterre elhelyezett célpontok esetében.

Több amerikai veterán szerint egy ilyen mesterlövész fegyvert nem lenne szabad civilek számára elérhetővé tenni, míg egyes vadászok szerint ezzel lenullázódik a vadászat sportértéke. Noel Sharky, a brit Sheffield Egyetem okos-fegyver elemzője is aggályait fejezte ki. "Az új okos-fegyver túl nagy hatalmat ad a civilek kezébe" - mondta. "A mesterlövész egy rendkívül specializált szerep, ami rengeteg gyakorlást igényel - most azonban bárki halálosan pontos orgyilkossá válhat, méghozzá nagy távolságokból is"

Taylor úgy véli, a vadászoknak nincs szükségük ilyen alkalmatosságra. "Aki vadlesre megy, az magasan képzett és elég pontos felszereléssel rendelkezik, hogy biztonságos, tiszta és konzisztens találatokat érjen el ilyen technika alkalmazása nélkül is" - magyarázta. Matthew Lang. Az Ohio állambeli Xavier Egyetem szakértője egyetért kollégájával, hozzátéve, hogy a veszély akkor áll fent igazán, ha a fegyver olyanok kezébe kerül, akiknek semmi közük sem a mesterlövészethez, sem vadászathoz. "Ha egy ilyen fegyver elkezd utat találni az olyan egyénekhez, akik más célokra tervezik használni, onnantól rendkívül sok időbe és pénzbe fog kerülni annak kitalálása, hogyan biztosítsuk a közterületeket a potenciális mesterlövészek számának jelentős gyarapodásával".

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 191 megtekintés

Videó: 48 296 515 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920323

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh