A fény mellett az eddig kibocsátott hőt is hasznosítja az MIT kutatónak új fejlesztése.

A hagyományos napelemek a fel nem használt fényt hő formájában bocsátják ki, így ez tulajdonképpen elvész számunkra, azonban az MIT szakemberei szerint mindez belátható időn belül megváltozhat, hiszen sikerült előállítaniuk egy olyan alternatív megoldást, amely a hőt is hasznosítja.

A hivatalos oldalon megjelent közlemény, valamint a Nature Energy magazinban közzétett tanulmány egy olyan új napelemet ír le, amely egy további, eddig nem látott komponenssel egészült ki. A termo-fotovoltaikus (STPV) napelem ugyanis egy olyan speciális réteget tartalmaz, amelynek nanofotonikus kristályai a hevítés hatására fényt bocsátanak ki, ráadásul a napelem számára ideális hullámhosszon, így a megoldás optimális hatékonysággal működhet.

A jelenleg rendelkezésre álló becslések szerint a fejlesztés révén akár meg is duplázhatnánk a napelemek hatékonyságával kapcsolatban eddig ismert elméleti határt, ezt pedig számos különböző területen felhasználhatnánk. A problémát egyelőre az jelenti, hogy mindezt pusztán laboratóriumi körülmények között sikerült megvalósítaniuk (ráadásul egy igen alacsony hatékonyságú napelemmel, így a teljes rendszer hatékonysága mindössze 6,8 százalék volt), a szakemberek ezért most azon dolgoznak, hogy a skálázhatóságot is biztosítsák, vagyis hogy a jövőben a mindennapokban is elérhetővé váljon a technológia - itt nyilván a nagyobb naperőművek is szóba jönnek, vagyis bőven van még mit elérniük.

A kutatócsoport egy rövidebb videót is közzétett az eddigi munkáról, remélhetőleg nem kell sokat majd várni arra, hogy további eredményekről is beszámoljanak.

Forrás: sg.hu / mit.edu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 693 940 megtekintés

Videó: 48 906 248 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023444

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh