A Tempest lézerfegyverekkel lesz felszerelve.

Az ország Európai Unióból való kilépése (Brexit) miatt Nagy-Britannia nem igazán akar több Eurofighter Typhoon típusú vadászrepülőgépet rendelni, hanem inkább egy következő generációs saját gépet fejleszt, mely a Tempest nevet kapta. Az első modellt már be is mutatták a Farnborough Nemzetközi Légikiállításon. A Tempest külsőre hasonlít az amerikai F-22 Raptorra és az F-35 Lightning II-re, s közösen fogja készíteni a BAE Systems, a Leonardo Company, a Rolls-Royce és az MBDA. A projekt költségvetése összesen 2 milliárd font lesz és az új vadászrepülőgép várhatóan 2035-ben áll szolgálatba.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter közölte, hogy a Tempest pilótával vagy akár pilóta nélkül is használható lesz, vagyis gyakorlatilag egy harci drónról van szó. Elképzelhető az is, hogy a repülőgépek vegyes rajokban tevékenykednek majd, ilyen esetekben egy pilóta által vezetett modell lenne a rajvezető, akinek a pilóta nélküli gépek követik a parancsait vagy akár önállóan is reagálnak az egyes helyzetekre.

A Tempest lézerfegyvereket fog kapni, ugyanakkor a fő fegyverzetét továbbra is a rakéták jelentik majd. A tervek (vagy inkább csak álmok) szerint a lézerfegyverek alkalmasak lesznek ellenséges repülőgépek és rakéták megsemmisítésére. A technológia bizonyos elemeit már az Eurofighter Typhoon vadászrepülőgépeken tesztelni fogják.

Forrás: sg.hu / telegraph.co.uk

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 200 megtekintés

Videó: 48 929 512 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027912

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh