Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) szerint az antibakteriális címkével ellátott szappanok hatékonyságára nincs semmi bizonyíték, a károsító hatásaira viszont van.

Érdekes tudósítást tett közzé az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) az antibakteriális szappanokkal kapcsolatban. A bejelentés alapján a szappanok nem hogy használnának a bőrünknek, hanem elképzelhető, hogy még károsak is a számunkra. Az FDA éppen ezért indítványozta, hogy az ezen termékeket gyártó cégek bizonyítsák be, valóban van értelme a feliratnak a csomagoláson vagy távolítsák el azt onnan. Esetleg az úgynevezett antibakteriális vegyszert emeljék ki a szappanból, mivel az a napi használatban káros lehet.

"Az antibakteriális szappanok és tusfürdők többnyire és frekventáltan otthon, munkában, iskolákban vagy a nyilvános helyeken vannak használatba véve a vevők által" - árulta el Dr. Janet Woodcock, az FDA egyik vezetője. "Ezeken a helyeken azonban a fertőzés veszélye nagyon alacsony. Mivel a felhasználók ilyen széles körben vannak kitéve ezen szappanok különböző alkotóelemeinek úgy véljük, hogy tisztább képet kell kapnunk arról, milyen potenciális veszélyekkel, kockázatokkal jár az antibakteriális szappanok használata."

Érdekes, de eddig egyetlen olyan tanulmány sem érkezett, melyek a milliók által használt antibakteriális hatást bizonyítaná. Helyette azonban már napvilágot láttak olyan kutatások, melyekben az olyan antibakteriális vegyszerek, mint a triklozán káros hatását mutatták ki. A baktérium- és gombaölő hatású szintetikus vegyületet egereken és halakon tesztelték le, melynek eredménye elkeserítő lett. Az állatok izomfunkciója jelentősen károsodott, a halak az úszásra is képtelenek voltak, az egerek szívfunkciója pedig 25 százalékkal csökkent.

Míg a cégek nem állnak elő valamilyen bizonyítékkal arra, hogy a rendszeres napi használat nem okoz semmilyen kárt bennünk, addig érdemesebb az átlagos szappanokat használni. Az FDA közleménye szerint ez a felhívás az egészségügyben használatos antibakteriális termékekre nem vonatkozik, hiszen ott kemény elvárások és követelmények vannak támasztva a gyártókkal szemben.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 714 077 megtekintés

Videó: 48 926 466 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027286

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh