Szíriát okolja az orosz katonai repülőgép lelövése miatt Izrael, amely ugyanakkor sajnálatát fejezte ki Moszkvának a veszteség miatt - írta a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy támadást hajtott végre Latakiában, Szíria területén hétfő éjjel. Hangsúlyozta azonban, hogy az izraeli repülők már hazai légtérben voltak, amikor a szíriai légvédelem lelőtte az orosz repülőt. Izrael ezért Szíriát és Iránt tekinti felelősnek az incidensért.   

Az izraeli repülők célpontja egy szíriai katonai létesítmény volt. Egy gyár raktárát lőtték, amelyben olyan gépek voltak, amelyeket Libanonba, a Hezbollah libanoni síita milíciának akartak vinni. A berendezések a precíziósfegyver-gyártó programhoz kellettek a Hezbollahnak az izraeli közlés szerint. A szállítmányt Izrael megsemmisítette.     

Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy Jeruzsálem és az orosz hadsereg között az efféle incidensek megelőzésére jól működő mechanizmust dolgoztak ki a két ország vezetői az elmúlt években.   

Az elvégzett vizsgálatok szerint a szíriai hadsereg számos irányba, nem pontos célpontokra lőtt, és ez vezetett az orosz gép lelövéséhez. Amikor a szíriai hadsereg légvédelme a rakétákat elindította, az izraeli légierő repülőgépei már a zsidó állam területén voltak - közölték.   

Az izraeli támadás idején nem voltak orosz harci gépek a közelben. Később viszont a szíriaiak nem ellenőrizték jelenlétüket a térségben - állították az izraeli illetékesek.    

Előzőleg az orosz védelmi minisztérium Izraelt tette felelőssé az Il-20 típusú orosz katonai repülőgép keddre virradóra történő lelövéséért a Földközi-tenger felett, mert szerinte Izrael repülőgépei szándékosan provokálták ki a 15 emberéletet követelő incidenst.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 600 megtekintés

Videó: 48 293 121 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920060

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh