Az amerikai dollármilliárdos és befektető font elleni spekulációja legendás hírű. Azt azonban nem árulja el, vajon az euró ellen is vett-e fel pozíciókat, mindenesetre annál nyíltabban megrója Angela Merkel német szövetségi kancellárt azért a kurzusért, amelyet a közösségi valuta válsága idején követ - írja a Financial Times Deutschland (FTD) azzal kapcsolatban, hogy Berlinben ezen héten bemutatták új könyvét, amely 2008-2011 között írt cikkeinek gyűjteményét tartalmazza.

A brit lap szerint a befektetési guru aligha lehetne borúlátóbb, amikor így nyilatkozik: "Az euróövezet véleményem szerint történelmi mértékű tragédia felé tart." Mindenekelőtt Németországot és válságpolitikáját emelte ki. Véleménye szerint sem a (német) kormány, sem a Bundesbank mindeddig nem értette meg a válságot.

"Az euróválság még nem ért véget, ettől még messzire vagyunk" - hangoztatta Soros, aki 22 milliárd dolláros vagyonával - a Forbes magazin szerint - a tíz leggazdagabb amerikai közé számít.

A bírálatával nem szolgál profitvezérelt érdekeket - idézi Sorost az FTD. Ő már nem folytat aktív tevékenységet, mint alapkezelő. És néhány éve egyre gyakrabban mint elemző lép fel, nagy világszemlélettel, mint ahogy ez a könyvéből is kitűnik.

2010-ben arra figyelmeztetett Soros, hogy az euró még a legnagyobb kihívásai előtt áll. Görögország után a válság vélhetően Spanyolországra, Olaszországra, Portugáliára és Írországra fog átterjedni - hívta fel a figyelmet Soros annak idején a kevesek egyikeként. Akkortájt a görögök még nem kapták meg az első segélycsomagot, és nem is kezdték el a radiális költségvetési konszolidálást.

Ám hasonló a helyzet ma: A legsúlyosabb problémák még csak ezután jöhetnek - aggódik Soros. A spanyol kötvények kockázati felárainak múlt héten történt erőteljes növekedések megmutatta, hogy a válság tovább izzik. Szerinte az a fő probléma, hogy Németország- mint hitelező szabja meg a közös valuta megmentésének a feltételeit. És a z euróvezet déli tagországai számára a feltételek már nem viselhetők el többé.

"A Németország által előrelendített fiskális paktum deflációs adósságcsapdába hajtja Európát" - véli Soros. Szerinte az euróövezetnek csak akkor van jövője, ha néhány ponton változtatnának az éppen jóváhagyott EU-s fiskális paktumon. Az elmúlt hetekben pedig sem Nicolas Sarkpzy francia elnök, sem pedig Angela Merkel német szövetségi kancellár (CDU) alig hagyott ki alkalmat arra, hogy dicsőítse a paktumot, mint történelmi nevezetességű vívmányt az euróövezet részére.

Vajon előadhatná-e Soros a kétségeit egyszer személyesen is a kancellár asszonynak? Nemrég személyesen vitázhatott Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszterrel (CDU), és örül annak, hogy Jens Weidmann-nal, a Bundesbank elnökével is eszmecserét folytat. Utóbbi már jelezte készségét a találkozóra, bár erre időpont még nincs. Csupán a (német) kancellár asszonyig nem tudott eddig Soros előrelépni - írja az FTD.

Forrás: vg.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Európa összeomlását az egész világ megérezné

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 683 723 megtekintés

Videó: 48 895 022 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022087

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh