Kína legnagyobb ünnepén mindenki igyekszik felkeresni szűkebb pátriáját, de 23 millió embert ebben megakadályoztak – közölte a polgári ügyek minisztériumának információs központja Pekingben.

A nemrég véget ért Holdújév után összesítették a hatalmas népvándorlás adatait az 1,4 milliárd lakosú országban. Ekkor feketén-fehéren kiderült: 23 millióan nem szállhattak vonatra, illetve repülőgépre. 17,5 millió ember nem vehetett repülőjegyet és 5,5 millióan nem utazhattak haza vasúton. A gyakorlatban ez minden bizonnyal több embert jelent, hiszen hogyha a családfő szerepelt a feketelistán, akkor valószínűleg az egész família hoppon maradt. De miért?

2014 óta létezik a nagy nyilvántartás rendszere a polgári ügyek minisztériumában Pekingben. A rendszer, mely kezdetben csak a városokban működött, immár a vidéki településeken is figyel és pontoz. Ha valaki nem fizeti meg az adót vagy szabálysértést követ el az autójával, akkor rossz pontot szerez. Felkerül a feketelistára. Ahonnan csak akkor kerülhet le, ha fizet. Három és félmillió kínai állampolgár fizetett és így lekerült a feketelistáról – büszkélkedik a polgári ügyek  minisztériuma.

Némi gondot jelent, hogy politikai okból is fel lehet kerülni a feketelistára. És akkor szinte lehetetlen lekerülnie onnan. Aki tehát bírálja a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista pártot vagy valamiféle nemzetiségi vagy vallási szervezkedésben vesz részt, az életre szóló élményeket szerez a feketelistáról. A rendszer célja az, hogy a “jó állampolgárok” oda mehessenek, ahova akarnak. A “rosszak” viszont egy lépést se tehessenek – magyarázta a lényeget a belügyi államtitkár. A vallási és etnikai alapon szervezkedő ujgurok egy részét például kötelezték arra, hogy ne mozduljanak ki a lakóhelyükről. A területet a hadsereg hermetikusan elzárja Kína többi részétől. A hírek szerint több mint egymillió ujgur él így szülőföldjén, Kína nyugati határtartományában. Miért e szigor?

Peking tart az iszlamista terrorizmustól

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, török nyelvet beszélő és muzulmán ujgurok kisebbségbe kerültek a saját hazájukban. A városokban több a kínai és a kulcspozíciókban mind kínaiak ülnek. Mindez visszatetszést szül. Az ujgurok egy része elégedetlenkedik. Egy elenyésző kisebbség még iszlamista terrorakciókra is vállalkozik. Ezt akarja megakadályozni – minden áron – a pekingi vezetés. A társadalmi pontrendszernek ezek az ujgurok vannak jelenleg a legalján, de a rendszer figyelmeztetés minden családnak Kínában: aki feketelistára kerül, az nem mozdulhat, csak akkor, ha ezt a hatóságok engedélyezik.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 604 megtekintés

Videó: 48 306 454 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921450

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh