Argentína államosítja az ország legnagyobb olajvállalatát. A YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales) 1993-ban vált a privatizáció áldozatává, és 1999-ben a spanyol Repsol energetikai cég vásárolta fel. A visszaállamosítás nagy népszerűségnek örvend, és jelenleg az alsóháznál van az ügy, hogy véglegesítsék a döntést. Cristina Fernandez de Kirchner argentin elnök már kijelentette, hogy mindenféleképpen visszaveszik a céget, mivel Argentína az egyetlen dél-amerikai ország, amely nem gazdálkodhat szabadon saját erőforrásaival.

A YPF a spanyol energetikai cég bevételének 25, termelésének pedig 60%-át adja. A cég elnöke már be is jelentette, hogy jogi úton 10 milliárd dollár kárpótlást fog igényelni. Hogy ezt miként akarja elérni, és melyik az a szervezet, ami szerinte majd felülbírálja egy független állam vezetésének döntését, az még nem egyértelmű. Viszont az elképzelhető, hogy a már most is dúló diplomáciai háború tompítása végett Argentína önként kárpótlást fog adni a cégnek, ugyanis az államosított olajjal nem bevételt akar szerezni, hanem a kitermelt olajra lesz szüksége. A képet némileg árnyalja, hogy Argentína a privatizációs időszakot követően a befektetésekkel keresztülvitt pénzügyi manipulációval vádolja a Repsol-t, mondván hogy az így olcsóbban tudta felvásárolni a privatizált olajvállalatot.

A nyugati államok a szokványos reakciókat adták. "Számolni a következményekkel", "szankciók", a konkrétumokat már nem is érdemes említeni. Az argentin politika jó úton halad, a nyugati államok pedig megtanulhatnák végre, hogy vannak már térségek, ahol pénzzel nem mennek semmire.

Forrás: jovonk.info Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 383 990 megtekintés

Videó: 43 684 584 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6205210

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh