Silvio Berlusconi már annak a lehetőségéről beszél, hogy Olaszország is ki fog lépni az euroövezetből. Nemrég megjegyezte, hogy "nem lesz gond akkor sem, ha Olaszország is kilép". Csakhogy Olaszország kilépéséről még nem illik nyilvánosan beszélni, így mindenki rendesen ledöbbent. Milyen kilépés? Olaszország? Miért lépne ki?

Azért, mert az euroövezet fel fog bomlani. Az eladósodott államok sorban kihullanak, vagy kizárják őket. A görög helyzet jelentette ehhez az ugródeszkát. A kérdés csak az volt, hogy a görög kilépésről mikor kezdenek el végre nyilvánosan beszélni. Innentől az eurozóna felbomlása törvényszerű. Félreértés ne essék, nem gazdasági, hanem politikai alapon. Gazdaságilag a perifériaállamok benntartása még megoldott lenne - az EKB ezt teszi Görögország esetében is. Az eurót lehet nyomtatni a végtelenségig, már most se ér semmit. Az államadósság is lehet a GDP 2000 százaléka, ha politikailag ez senkit nem érdekel. A statisztikákkal is lehet dobálózni.

Viszont az eurozóna felbomlásának rémképe lassan politikai fegyverré válik. Akár az atombomba. Nem kell bevetni - elég megemlíteni, vagy bizonyítani hogy van, és bevetés nélkül is robban a politikában. Innentől ha egy tagállam politikusa valamit el akar érni, a legsötétebb rémálmaival tudja zsarolni az uniós vezetést. Akarjátok, hogy az álmotok szilánkokra hulljon? Ha nem, akkor adjátok meg, amit kérek.

Az első leleményes köpönyegforgató, aki erre rájött, az a bukott olasz miniszterelnök, Silivio Berlusconi.

A háttérben munkálkodók most talán elgondolkoznak rajta, hogy nem kellett volna maffiózóból vezető politikust csinálni.

Ugyanis Berlusconi pénteken egy újságírónak nyilatkozva felszólította Mario Montit (jelenlegi olasz miniszterelnök, az EKB embere), hogy gyakoroljon nyomást az Európai Unióra. "Amennyiben nem változik meg az Európai Központi Bank politikája, Olaszországnak elegendő bátorsággal kellene rendelkeznie ahhoz, hogy ciaót mondjon a közös európai valutának".

Innentől a folyamat megállíthatatlan. Politikai leszámolások sorozata talán lassítani tudja, de ez mit sem változtat azon, hogy az eurozónából kilépés lett az új atombomba. Ha már egyvalakinek van, mások is élni fognak a lehetőséggel. Főleg azok, akiknek már nincs sok vesztenivalója, mert félreállították. Az unió pedig hemzseg az ilyen politikusoktól.

Forrás: jovonk.info Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 708 869 megtekintés

Videó: 48 922 392 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026286

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh