A koronavírus-járványra és drámai következményeire való tekintettel a gazdaság új alapokra helyezett újjáépítését javasolja az OECD a krízishelyzetekkel szembeni ellenállóképesség erősítése érdekében.

Angel Gurria, az OECD főtitkára a szerdán rendezett online konferencián "azonnali intézkedésekre" szólította fel a kormányokat a járvány által feltárt strukturális hiányosságok kezelésére a gazdasági fellendülésre való felkészülés és a nemzetközi kooperáció erősítése jegyében.    

Az OECD a szerdán publikált "Going for Growth 2021: Shaping a Vibrant Recovery" tanulmányában "lendületes fellendülésre" lát lehetőséget abban, hogy a 2020-as krízisév gazdasági visszaesését költségvetési és monetáris intézkedésekkel enyhítették a kormányok, támogatták a gazdálkodó szervezeteket a munkahelyek megőrzésében, a lakosságot jövedelmük megtartásában, valamint soha nem tapasztalt nagyságrendben bevezetett szükségintézkedésekkel védték ki az egészségügyi ellátásra nehezedő terheket és hárították el a társadalmi korlátozások káros szociális következményeit.    

Az OECD prognózisa szerint a világgazdaság a 3,4 százalékos tavalyi GDP-csökkenés után az idén 5,6 százalékos növekedést érhet el.   

A szerdán publikált tanulmányában az OECD a lendületes fellendüléshez szükséges strukturális gazdaságpolitikai prioritásokra tett javaslatokkal kíván szolgálni a kormányoknak. Kiemelve, hogy a járvány felszínre hozta a világgazdaság strukturális hiányosságait és egyúttal rámutatott a nemzetközi kooperáció erősítésének fontosságára.    

Ajánlási csomagjában az OECD ezért első alkalommal a nemzetközi együttműködési prioritásokra helyezi a hangsúlyt, az egészségügy mellett a környezetvédelem, a kereskedelem és az adóztatás terén is.    

Az OECD általában is expanzív költségvetési politikát javasol a kormányoknak, például infrastrukturális beruházásokkal, az egészségügyi rendszer fejlesztésével és a szociális ellátási rendszerek reformjával.    

A gazdasági fellendülés alapfeltételeit az ellenállóképes, fenntartható  strukturális keretek megteremtésében látja az OECD, hangsúlyozva, hogy az ezeken a területeken meglévő hiányosságokat éppen a vírusjárvány tárta fel   

Javaslatcsomagjában Magyarországnak az üzleti környezet javítását és a szakképzés erősítését, a munkaerő színvonalának emelését említi meg az OECD a növekedés ütem felgyorsítása feltételeként. A tanulmány szerint Magyarországon az állami beavatkozás mértéke gyengíti a termelékenységet. A Magyarországon elindított strukturális reformfolyamat 2020-ban lelassult, mivel a kormány a járványellenes intézkedésekre összpontosította a figyelmét.

Forrás: MTI / webexchanges.oecdcode.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 560 megtekintés

Videó: 48 302 059 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920933

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh