A brit és az ausztrál titkosszolgálat mellett a németek is cseréltek adatokat a globális elektronikus kémkedést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel, az NSA-vel - mondta kedden Edward Snowden, az NSA egykori, ma már orosz menedékjogot élvező munkatársa, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Strasbourgban ülésező tagjaival folytatott videó-távkonferencián.

Snowden elmondta, hogy az NSA rendelkezésére álló kereső programok, azok algoritmusai alkalmasak az egyének vagy embercsoportok internetes tevékenységének a felderítésére, egészen olyan mélységig, hogy valaki meglátogatott-e valamilyen weboldalt, illetve letöltött-e valamilyen információt.

A Snowdennel folytatott internetes párbeszéd strasbourgi résztvevőinek egyike, Hansjörg Geiger, a német szövetségi hírszerzés volt vezetője azt szorgalmazta, hogy a titkosszolgálatok állapodjanak meg egymással egyfajta magatartási kódexben. Szerinte a NATO-szövetségesek egymás elleni kémkedése megengedhetetlen, továbbá nem lenne szabad állami eszközökkel gazdasági kémkedést folytatni, nagy adatfolyamhoz való tömeges hozzáférést pedig csak az atomfegyverek továbbterjedése, illetve a terrorizmus elleni harcban lenne szabad engedélyezni.

A beszélgetésben részt vett Gaudi Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki az MTI-nek úgy nyilatkozott: hozzászólásában kiemelte, hogy egyértelműen bebizonyosodott az Egyesült Királyság felelőssége a tömeges lehallgatásokkal kapcsolatban, követelte a felelősök megbüntetését, és azt, hogy következetesen szerezzenek érvényt az adatvédelmi előírásoknak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 504 megtekintés

Videó: 48 283 034 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919087

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh