Donyeck után a kelet-ukrajnai Harkivban is kikiáltották a szakadárok hétfőn a "harkivi népi köztársaságot".

A megye Ukrajnától való elszakadását követelő oroszbarát aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács "képviselőinek", közölték, hogy átvesznek minden hatáskört az állami intézmények irányítása fölött.

Közben néhány száz maszkos, oroszpárti tüntető botokkal szétkergette a városban az ország egységéért demonstrálók, a kijevi hatalomváltó tüntetőkkel rokonszenvezők utcai gyűlését. Helyszíni jelentések szerint az európai integráció hívei a közeli kávéházakban és a Sevcsenko parkban bújtak el. Elrejtették az ukrán szimbólumokat, és arra várnak, hogy biztonságban elhagyhassák a város központját.

Délelőtt a belügyminisztérium megyei részlegének sajtóosztálya azt közölte, hogy a rendőrök és az oroszbarát demonstrálók megállapodtak, és utóbbiak önként kivonultak a megyei adminisztráció előző nap elfoglalt épületéből. A közlemény szerint a rendvédelmieknek sikerült meggyőzniük a tüntetőket arról, hogy véleményüknek kizárólag a törvény biztosította keretek között, a közrend megsértése nélkül adjanak hangot. A szeparatista tüntetők ugyanakkor a megyeháza előtt maradtak, és folytatták tüntetésüket.

Hétfőn Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok kikiáltották a "független donyecki köztársaságot".

A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett "népi tanács" hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott "köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz.

A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták a bejelentést.

Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben.

Elfoglalták az ukrán titkosszolgálat székházát is, amelyet azonban hétfő este sikerült visszafoglalni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 304 megtekintés

Videó: 48 288 437 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919675

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh