Az Európai Unió (EU) szeretné elérni, hogy világjárványról szóló globális megállapodás szülessék, s ebben tiltsák be a kisállatpiacokat, és jutalmazzák vírusok felderítését - jelentette szerdán az Euractiv brüsszeli hírportál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagja tavaly decemberben egyezségre jutott arról, hogy a világszervezet alapokmányával összhangban meg kell kezdeni olyan egyezmény, megállapodás vagy más nemzetközi okmány megszövegezésének, illetve megtárgyalásának folyamatát, amelynek célja a világjárványok hatékonyabb megelőzése, illetve a jobb felkészültség és reagálás  a további esetleges világjárványokra.  

Ennek keretében az EU olyan globális megállapodást szorgalmaz, amelynek célja az új világjárványok megelőzése, és amely magában foglalná a vadon élő kisállatok piacának betiltását, valamint az új vírusok vagy vírusváltozatok bejelentését ösztönző intézkedéseket.    

A nemzetközi tárgyalófelek szerdán találkoznak először, hogy előkészítsék a tárgyalásokat a lehetséges szerződésről - írja az Euractiv az egyik uniós tisztségviselőre hivatkozva, aki azonban - mivel nem jogosult a médiának nyilatkozni - nem kívánta megnevezni magát. Mint közölte: a cél az, hogy augusztusig megszülessék az előzetes megállapodás.  

Brüsszel eddig nehezen tudta megszerezni az Egyesült Államok és néhány más ország teljes körű támogatását az új szerződéshez. Néhány nagy tagállam ugyanis azt szeretné, hogy a megállapodás ne legyen kötelező erejű.  

A legszélesebb körben elfogadott elmélet szerint az új típusú koronavírus világjárványa a SARS-CoV-2 vírus állatról (tobzoskáról) emberre történt átvitelével kezdődött egy kínai kisállatpiacon.  

Az EU által a készülő megállapodásban azt kívánják rögzíteni, hogy a kisállatpiacokat fokozatosan zárják be. Az esetleges fertőzések gyors felderítése és az eltussolás elkerülése érdekében pedig kulcsfontosságúnak tartják az új vírusok bejelentését ösztönző intézkedéseket is.    

Az uniós tisztségviselő szerint az ösztönzők közé tartozhatna a garantált hozzájutás az új vírusok ellen kifejlesztett gyógyszerekhez és vakcinákhoz, amelyeket a szegényebb nemzetek a mostani világjárvány idején nehezen tudtak gyorsan beszerezni, mivel a gazdagabb államok siettek maguknak biztosítani a készleteket.  

Azok az államok, amelyek új vírust észlelnek és jelentenek, azonnali támogatást is kaphatnának, amely magában foglalná orvosi felszerelések szállítását a globális készletekből.  

A globális megállapodásról tartott szerdai megbeszéléseken a világ főbb régióit képviselő hat ország - Japán, Hollandia, Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom és Thaiföld - küldöttei vesznek részt, közölték uniós tisztviselők.  

Brazília, amely az észak- és dél-amerikai országokat képviseli, nem kötelező érvényű szerződést támogat.  

Az EU viszont, amelyet Hollandia képvisel, jogilag kötelező érvényű kötelezettségeket kíván bevezetni. Az Egyesült Államok pedig szeretné megerősíteni az átláthatóságot fokozó szabályokat, és gyors hozzáférést kíván biztosítani a WHO számára a járványok kitörésének helyszíneihez  

Az új járványok megelőzését célzó, a kisállatok piacára összpontosító intézkedések ötlete először a Szolomon Paszi volt bolgár külügyminiszter által vezetett csoport 2020 áprilisában ismertetett nyílt levelében merült fel, amelyben európai egészségügyi védőpajzs kialakítását kezdeményezték.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 818 416 megtekintés

Videó: 49 869 372 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7135690

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh