Németországban a gyermekvállalást ösztönző programok ellenére a második világháború vége óta a legkevesebb gyerek született 2011-ben. A bevándorlás egyelőre ellensúlyozza a születésszám évtizedek óta tartó csökkenését, de hosszabb távon népességfogyásra kell számítani - emelik ki szakértők.

A német statisztikai hivatal adatai szerint 2011-ben 663 ezer gyerek született a 82 milliós országban. Ez 2,2 százalékos - 15 ezres - csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és alig feleannyi, mint az egykori Nyugat-Németországban a második világháborút követő újjáépítés nyomán megindult népességrobbanás csúcsévében, 1964-ben regisztrált 1,63 millió.

A születésszám 1964 óta tendenciaszerűen csökken. 2010-ben ugyan éves szinten növekedést regisztráltak, de tavaly újabb történelmi mélypontra esett a születések száma.

A halálozások száma 2011-ben 852 ezer volt, 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de így is jóval meghaladta a születések számát. Ugyanakkor a migrációs mérleg - a ki- és bevándorlók különbsége - 279 ezres többletet mutatott, vagyis a bevándorlás nem csupán ellensúlyozta a születésszám visszaesését, hanem a migráció révén csaknem 100 ezerrel nőtt Németország lakossága.

Szakértők szerint a bevándorlás kiegyenlítő hatása az évtized végéig kitart, de 2020 után népességfogyás következik. A kormány egy sor intézkedéssel, köztük a bölcsődei és óvodai hálózat kiépítésével és az úgynevezett egész napos iskola intézményének kiterjesztésével igyekszik ösztönözni a gyerekvállalást, elemzők azonban úgy vélik, hogy a születésszám növelését középpontba állító politika elhibázott.

Gerd Bosbach népességkutató, a koblenzi egyetem munkatársa szerint például "nem a kevés gyerek a probléma". Franciaországban évek óta nő a születésszám, de a gazdaság mégsem teljesít jobban. A születésszám önmagában nem meghatározó az életszínvonal alakulásában, sokkal fontosabb az oktatási rendszer fejlesztése, hiszen ennek révén nemzedékről nemzedékre nő a termelékenység, ami kiegyenlíti a népességcsökkenés hatását - fejtette ki a szakértő a Die Welt című lap keddi számában.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

A népesség jelentős csökkentése szükséges

Kattintson ide...

Túlnépesedés: a kihalás szélén? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 690 767 megtekintés

Videó: 33 665 139 megtekintés

Látogatók

Összesen5589395

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh