Nouriel Roubini professor, aki megjósolta a 2008-as válságot, kijelentette, hogy az euró-övezetnek legfeljebb egy fél éve maradt a mai formájában. Ezután bekövetkezik teljes vagy részleges összeomlása. De számos szakértő úgy véli, hogy az euró nem tűnhet el a semmibe – már a dollár alternatívájává vált, és a világ nem tud meglenni nélküle.

Az euró-szkeptikusok nem egyszer nevezték halva születettnek az Óvilág közös gazdasági és valuta területének ötletét. Úgymond, ez politikai döntés volt, a gazdaságra keveset gondoltak. Igor Novikov pénzügyi elemző szavai szerint a euró bevezetése nem ösztönözte a térség fokozott gazdasági fejlődését:

- Mi megvizsgáltuk az export, az import, a GDP évi átlagos mutatóinak dinamikáját 8-10 éves időszakon keresztül az euró-övezet létrehozása előtt és után. Semmiféle jelentős hatás nem mutatkozott, az exportra-importra vonatkozóan pedig csökkentek a mutatók.

Bárhogy is van, amikor megteremtették az eurót, kevesen látták benne a teljhatalmú dollár ellensúlyát. Ez leginkább német projekt volt az Európai Unió piacai ellenőrzésének fokozására. Emellett Németországnak valamiképpen válaszolnia kellett Ázsia és Latin-Amerika gazdaságainak erősödésére. Jelena Matroszova makrogazdasági szakember mondja el véleményét:

- A németeknek, műszaki fejlettségi szintjük ellenére is, már nehéz volt állni a versenyt az olyan országokkal, mint Brazília vagy Kína. Európa egyesítése német projekt volt.

Viszont Európa periférikus országai gazdasági csapdába kerültek. A drága euró akadályozta, hogy versenyben maradjanak olyan fejlődő gazdaságokkal, mint Kína és India. Németországgal nem tudtak konkurálni az eltérő ipari potenciálok miatt.

Az egységes Európa hívei emlékeztetnek: az euró vált az egységes gazdasági térség kereskedelme fejlődésének katalizátorává. Persze, vannak mellékhatások is, de ezek nem az integrációs folyamatokkal függnek össze, hanem egyes konkrét kormányok téves döntéseivel. Végül is az euró fő és vitathatatlan vívmánya – ez lett de facto az egyetlen konkurense a dollárnak a világgazdaságban. Mihail Hazin közgazdász meg van győződve, hogy az Egyesült Államok nem csekély erőfeszítéseket tesz, hogyha nem is tudja félreállítani, hát legalább maximálisan meggyengíti ezt a versenytársát:

- Éppen ezért próbálja az USA elkeseredetten rávenni Németországot, hogy mindenkiért fizessen. Azt akarják, hogy Európában mindenki egyformán gyenge legyen.

A szakértői közösségben nem kevesen vannak, akik úgy vélik, hogy az euró-övezet részvevőinek visszatérése a nemzeti valutákhoz lenne az európai dráma legjobb megoldása. De a szétváláshoz le kell rombolni a 15 év alatt kialakult gazdasági kapcsolatokat: adóssági kötelezettségek euróban, európai társaságok részvényei, megkötött ügyletek. Ehhez sok idő és pénz kell. A szakértők attól is tartanak, hogy igen alacsony lesz az új pénzegységekkel szembeni bizalom. A kontinens gazdasága működésképtelen lesz, amíg nem jelenik meg egy új, megbízható valuta. Ez pedig Mihail Hazin szerint csakis Németország valutája lehet, ami az euró hasonmásává válik.

Van még egy fontos momentum: az „euró-övezet összeomlását” túl széleskörűen értelmezik. Ahhoz, hogy megszűnjön a valuta-térség Európában, a részvevő országok felének kell kiválnia, vagy le kell válni a vezető gazdaságoknak – Franciaországnak, Németországnak. Jelenleg néhány problémás ország leválásáról van szó. Ez még nem ok, hogy temessük az eurót.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 698 114 megtekintés

Videó: 48 908 516 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024007

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh