Teherán kész elősegíteni a tárgyalásokat a szíriai kormány és az ellenzék között - közölte az iráni külügyminiszter.

Ali Akbar Szálehi a The Washington Post című amerikai napilap internetes oldalán csütörtökön megjelent cikkében tett erre javaslatot. Azt írja, hogy országa kész elősegíteni a tárgyalásokat és helyszínt biztosítani a párbeszédnek, továbbá nemzetközi konferencia megtartását javasolja Iránban a szíriai válság rendezése érdekében.

Szálehi megerősítette, hogy Teherán támogatja az Annan-tervet és politikai reformok végrehajtását Szíriában, hogy a szíriaiak alakíthassák saját sorsukat. Azt írja, hogy a szíriai társadalom az etnikumok, a vallások és a kultúrák csodálatos mozaikja, amely darabokra hullana szét Bassár el-Aszad elnök hirtelen bukása esetén. Csalóka ábránd szerinte az, hogy ez esetben sima hatalomátadás menne végbe Szíriában.

A külügyminiszter azt írja, egyes nagyhatalmaknak és térségbeli országoknak véget kell vetniük annak a gyakorlatnak, hogy csatatérnek használják Szíriát vitáik rendezéséhez vagy befolyásukért való vetekedéshez. Szálehi különösen ellentmondásosnak tartja a szíriai válságra adott európai választ. Kevés szó esik szerinte a fegyveres szélsőségesek egyre nagyobb jelenlétéről Szíriában, s míg az európai vezetőket erősen foglalkoztatja a szélsőségesség fokozódása Afganisztánban, szemlátomást nem aggasztja őket az, hogy "hamarosan ajtajuk küszöbén jöhet létre egy Afganisztán".

Teheránban tucatnyi ország képviselőjét várják csütörtökön egy nemzetközi tanácskozásra, amelyen a szíriai válságból kivezető útról lesz szó. A résztvevők Ázsia, Afrika és Latin-Amerika olyan államai, amelyek befolyással bírnak a térségben és nemzetközi ügyekben - közölte szerdán az iráni külügyminisztérium.

Egyelőre bizonytalan, hogy mely ország vagy nemzetközi szervezet fogadta el a teheráni meghívót. Libanon és Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja már bejelentette, hogy nem képviselteti magát az értekezleten. Moszkvában jelezték, hogy várhatóan a teheráni orosz nagykövet vesz részt rajta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 757 699 megtekintés

Videó: 48 955 685 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032530

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh