Békés lakosok haltak meg, amikor pilóta nélküli repülőszerkezetekkel, drónokkal mértek csapást a terroristákra.

Az ENSZ arra hívja fel a drónokat katonai célokra széleskörűen felhasználó Egyesült Államokat, hogy vizsgálja ki a halálesetek körülményeit. Az okot az szolgáltatta, hogy Pakisztánban újabb áldozatai vannak az amerikai pilóta nélküli szerkezetek bevetésének.

Ben Emmerson jelentéstevő kérte az Egyesült Államokat, hogy nyújtson segítséget ezeknek a haláleseteknek a kinyomozásában. Oroszország, Kína és Pakisztán támogatta a kezdeményezést.

Az utóbbi hét évben az Egyesült Államok drónjai mintegy 300 esetben végeztek berepülést, amelyekben közel kétezer ember halt meg. A technológia révén sikerült megvalósítani korábban elérhetetlen célokat is, de ez békés polgárok élete árán történt - mondta Gyenyisz Fedutyinov, az UASV.ru internetes portál főszerkesztője.

- A drónok hatékony alkalmazásának megvan a másik oldala is: a csapások során nemritkán szenved a békés lakosság. Ugyanakkor mindig az ember hozza a döntést, hogy lőjön, avagy sem, akár pilótáról, akár pedig távolsági irányítóról legyen szó. Más dolog, hogy sem a pilóta, sem pedig a drón irányítója nem tudja mindig százszázalékos pontossággal eldönteni, ki is van a földön: terrorista vagy valaki, aki hozzá hasonló.

A békés polgárok halálát ki kell vizsgálni, ugyanakkor nem lehet arra számítani, hogy ez elvezet a drónok katonai célú felhasználásának betiltásához - állítja Alekszandr Hramcsihin katonai szakértő.

- Azért hozták létre őket, hogy pontosabb csapásokat mérjenek, mint amilyeneket a pilótairányítású gépekkel lehet. Nagy-pontosságú fegyverről van szó, amelyet világszerte fejlesztenek. Nem tudom elképzelni, hogy korlátozzák, mert ez nem olyan, mint a nyíltan barbár vegyi vagy biológiai fegyver.

Ugyanakkor a szakértők szerint a drónok fegyveres eszközként való alkalmazását összhangba kell hozni a nemzetközi humanitárius jogok követelményeivel.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 446 megtekintés

Videó: 48 314 835 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922837

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh