Moszkvába érkezett az USA főtárgyalója a New START szerződés ügyében, Rose Gottemoeller. Látogatásának hivatalos célja a szeptember 7-8-án rendezett moszkvai atomsorompó-konferenciában való részvétel. Gottemoeller a konferencián nagy beszédet mond a hagyományos fegyverek ellenőrzése és az atomsorompó témakörében. Szakértők szerint azonban egy ilyen színvonalú szakember aligha jönne el Oroszországba csak azért, hogy előadást tartson.

Rose Gottemoeller előreláthatóan az orosz külügyi tárca magas rangú képviselőivel és az orosz-amerikai nukleáris tárgyalások résztvevőivel találkozik Moszkvában. Azonban megállapodásokra nem lehet számítani, hiszen az USA-ban esedékes elnökválasztás előtt aligha várható áttörés. Gottemoeller látogatása inkább puhatolózásnak tekinthető arra vonatkozólag, hogy Moszkva kész-e újabb tárgyalásokra a kétoldalú viszonyt terhelő legélesebb problémáiról. Egyebek között Barack Obama megválasztása esetére az amerikai rakétavédelmi rendszer körüli fejleményeket lehetne megvitatni.

Az orosz szakértők körében nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy az európai rakétavédelmi rendszer milyen helyet foglal a hadászati fegyverzetek témakörében folytatott orosz-amerikai tárgyalások egyensúlyában. Alekszandr Hramcsihin, az orosz Politikai és Katonai Elemezés Intézetének elemzője a következőképpen nyilatkozott a erről:

„A rakétavédelmi rendszernek túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak, sokkal nagyobbat annál, mint amennyit megérdemelne. Már nem egyszer és nagyon sok szakember bizonyította, hogy a rakétavédelmi rendszer nem csak mai formájában, de a belátható jövőben is képtelen lesz valamilyen veszélyt képezni az orosz hadászati nukleáris erők számára.”

Viktor Kremenjuk, az USA- és Kanada-kutató Intézet igazgatóhelyettese rámutat, hogy a rakétavédelmi rendszeren kívül Moszkva és Washington viszonyát más megoldatlan problémák is terhelik.

„Ami Oroszország európai harcászati nukleáris fegyverét illeti, amely idegesítőileg hat úgy a NATO-ra, mint az USA-ra, szerintünk ez a fegyver az európai katonai egyensúlyt segít fenntartani, különösen ha figyelembe vesszük azt, hogy a NATO a hagyományos fegyverzetek terén kétségtelenül sokkal erősebb Oroszországnál.”

Ha van ember, aki tudhatja, hogy lehetséges-e az USA álláspontjának módosítása bizonyos problémákban, ez bizonyosan Rose Gottemoeller, akit egészen különleges hely illet meg az amerikai külügyminisztériumban. Az Egyesült Államok fegyverzet-ellenőrzési és nemzetközi-biztonsági külügyminiszter-helyettese lényegében a Moszkvával ápolt kapcsolatok fő ideológusa és főtárgyalója.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Szereljétek le az atomot: gyarmat lesztek…

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 876 megtekintés

Videó: 48 301 174 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920828

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh