Teherán elnapolta a nukleáris fegyver kifejlesztésére irányuló terveit. Erről Ehud Barak izraeli védelmi miniszter nyilatkozott Londonban a The Daily Telegraph lapnak. A következtetést azon információk alapján vonták le, hogy Irán békés célokra orientálta át a dúsított 20%-os urániumnak kb. egyharmadát.

Izrael lefokozta az Irán részéről fenyegető katonai veszély szintjét. Tulajdonképpen ez közvetve azt jelenti,hogy Tel-Aviv elismeri azt, amit Teherán már régóta mond, éspedig azt, hogy az urániumot reaktorokban és orvosi céllal kívánja felhasználni.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint Irán kénytelen volt engedni, többek között amiatt, hogy tartott az Izrael és az USA katonai akciójától, amely meghiúsítja a saját nukleáris fegyver kifejlesztésére irányuló iráni terveket. Ehud Barak az iráni nukleáris létesítményekre mérendő megelőző csapások elkötelezett híve. Álláspontját osztja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is. A maga részéről Washington egyértelműen tudomására juttatta, hogy nem támogatja ebben a kérdésben közel-keleti szövetségesét. Az ellentmondás páratlanul élesnek bizonyult. Emiatt Barack Omaba amerikai elnök időhiányra hivatkozva nem fogadta a Fehér Házban Benjámin Netanjahut a kormányfőnek az ENSZ Közgyűlésére tett látogatása során. Bizonyára éppen ez tekinthető az iráni veszély foka felülvizsgálása fő okának – véli Szergej Gyemigyenko orosz szakértő.

„Valóban ezzel magyarázható Barak nyilatkozata. Az USA nem kíván bombacsapást mérni Iránra. Irakban nagyon komolyan ráfázott, Irán pedig mégsem Irak. Teljesen egyértelmű, hogy Izrael az Egyesült Államok támogatása nélkül nem indít katonai akciót Iránnal szemben.”

Közben Ehud Barak a The Daily Telegraphnak adott interjújában annak a feltételezésnek is hangot adott, hogy Irán 8-10 hónapon belül mégis nukleáris fegyvert fejleszt ki. Izraelnek előnyös az iráni veszély mítoszának a fenntartása – véli a moszkvai székhelyű Külügyi Főiskola, a MGIMO szakértője, Szergej Druzsilovszkij.

„Először is, erre azért van szűkség, hogy elvonja a figyelmet saját nukleáris programjától. Másodszor, a szenvedélyek fokozásának köszönhetően Irán-ellenes koalíciót alakíthat ki Nyugaton. Azt hiszem, hogy jelenleg Izraelben valamilyen más momentumokat fognak keresni, amelyek nagy felhajtást válthatnak ki Irán körül. Ehhez megvannak a lehetőségek: Irán ortodox muzulmán ország, így mindig lehet találni valamit, ami egyeseknek nem tetszhet.”

A napokban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette Moszkva állásfoglalását az iráni kérdésben. Oroszország nem rendelkezik olyan tényekkel, amelyek bizonyítanák, hogy Irán nukleáris fegyvert fejleszt. Vannak kérdések, amelyek a múltban nukleáris tevékenységre vonatkoznak. És ezekre választ kell kapni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel folyatott szoros együttműködés során.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 275 megtekintés

Videó: 48 927 250 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027454

Jelenleg az oldalon

15
Online

Interreg CE1013 REFREsh