Több napon át komoly zavart okozott Kínában egy rejtélyes hackertámadás - jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap pénteki számában.

A cikk szerint a történtek a külföldi számítógépes támadások veszélyeire, a kínai internethálózat kiszolgáltatottságára irányították rá a figyelmet. A zavart az internetezők, illetve a külföldi szakértők először a kínai hatóságok hibás hálózati szűrésének tulajdonították.

A sokakat kétségbe ejtő jelenség lényege az volt, hogy a kínai, illetve Kínában élő internetezők az általuk felkeresett oldalak helyett egy másikra jutottak: vagy a wpkg.org nyílt szoftverszolgáltató nyílt meg a számukra, vagy egy lengyel magán utazási oldal, a ptraveler.com kínálta magát olvasásra.

Nemcsak a CNN, a Yahoo vagy például a német Bild, de az index, a pekingikacsa.blog és az Emirates légitársaság oldalait is átirányították, ahogyan számítógépes játékokét vagy német sportfogadási portálokét is. Azok az internetezők, akik vpn-nel, vagyis virtuális magánhálózaton keresztül kapcsolódnak a világhálóra, nem találkozhattak ezzel a problémával.

A külföldi fórumoldalakon, a Microsoft, az Apple és számos más - fórumlehetőséget nyújtó - szolgáltatónál, szakportálokon és helyi közösségi médiában egyre-másra nyíltak meg a segélykérő topikok, amelyekben az emberek a hirtelen feltűnt jelenségre, illetve annak megoldására kerestek választ. A szakértők azonban nem találtak magyarázatot rá, és többnyire csak a kínai hatóságokat okolták a helyzetért.

A szakemberek szerint a hosszan tartó - 4-5 napos - támadást külföldi hackerek a kínai távközlési szolgáltatók szerverei ellen hajtották végre, amire eddig nem volt példa. Állítólag a rosszindulatú szoftvert úgy írták meg, hogy azok az oldalak váltak érintetté, amelyek lehetővé teszik, hogy a Facebookon keresztül is belépjenek rájuk. A hackertámadás legnagyobb áldozata a legnagyobb kínai internetszolgáltató, a China Telecom volt.

Szakértők úgy vélik, hogy a kárt okozók azonosítása szinte lehetetlen, mivel a támadást szerverek távirányításával is elkövethették. Közölték, egyelőre egyetlen magánszemély vagy szervezet sem vállalta magára a történtekért a felelősséget.

A számítógép-hálózatot érő vészhelyzetek technikai megoldásait kereső koordinációs központ jelentése szerint a kínai infrastruktúra rendkívül sérülékeny. Külföldi kibertámadásokból egyre több van - állapították meg szakértők -, és egyre több célozza az internetes hálózati rendszer kulcspontjait, a kormányzati intézményeket és a befolyásos iparági szervezeteket.

A közölt statisztikából az derül ki, hogy a tavalyi külföldi támadásoknak csaknem a 22 százaléka érkezett az Egyesült Államokból. Közel 20 százalékban hongkongi "feladót" azonosítottak, kevéssel több mint 8 százalék érkezett Dél-Koreából, majd Japán, India, Tajvan, Németország, Mexikó, Franciaország és Oroszország következik. 32,3 százalék esett az egyéb kategóriába.

Az internetbiztonsággal foglalkozó szervezet közlése szerint tavaly több mint 1500 biztonsági hibát észleltek a távközlési szolgáltatóknál, háromszor többet, mint egy évvel korábban. A China Daily szakértője szerint Kína jelentősen el van maradva a hackerelhárítás rendszerét tekintve, s nincs birtokában az internetbiztonság szavatolását szolgáló igazán hatékony módszereknek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 682 megtekintés

Videó: 48 299 081 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920579

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh