Az Arab Liga szombatra, november 17-re tűzte ki a soron kívüli ülését. Az arab országok miniszterei Kairóban gyűlnek össze Egyiptom és a Palesztin Autonómia követelésére. A napirenden szereplő kérdés csupán egy: hogyan reagáljanak a gázai övezetben megvalósuló izraeli akciókra? Az izraeli katonaság november 14-én likvidálta a HAMASZ katonai szárnya egyik vezetőjét, Ahmed al-Dzsabarit és lőtte Gáza egyik negyedét.

Az izraeli katonai akció válaszlépés volt a HAMASZ mozgalom fegyvereseinek a zsidó állammal szembeni rakétatámadásaira. Izrael képviselői máris bejelentették, hogy a HAMASZ bármely válaszlépésére azonnali szárazföldi akciót indítanak Gáza ellen.

A fejlemények rendkívül rohamosan bontakoznak ki. Egyiptom visszarendelte izraeli nagykövetét. Kairóból távozott az izraeli követ. Az ENSZ BT-nek Egyiptom, Marokkó és Izrael követelésére összehívott zárt ülése eredménytelennek bizonyult. Nem fogadtak el semmilyen nyilatkozatot. Mindenki a HAMASZ és a rendkívül harci kedvű arab országok reagálására vár. Még a Nyugat-barát Katar is arra szólít fel, hogy „keményen meg kell büntetni” Izraelt.

Ezzel kapcsolatban az a nagy kérdés, hogy lehetséges-e a második gázai háború? Más szavakkal, lehetséges-e az Öntött ólom fedőnevű, 2008-2009-ben beindított izraeli akció megismétlése? Akkor ugyanis az események hasonló forgatókönyv szerint bontakoztak ki, Izrael csapatokat vezényelt Gázába és a tenger felől is megtámadta az övezetet.

A mostani gázai fejleményekre komoly negatív hatást gyakorol az a tény, hogy Murszi egyiptomi elnök – a Muzulmán Testvérek vallási szervezet egyik volt vezetője – nagyon radikális hangot ütött meg Izraelt illetően. Márpedig Egyiptom az egyedüli arab ország, amellyel Izraelnek békeszerződése van. Némely orosz Közel-Kelet szakértők ezzel kapcsolatban borúlátóan nyilatkoznak. Jevgenyij Szatanovszkij, a Közel-Kelet Intézet vezetője elmondta:

„Nincs nagyobb jelentősége annak, hogy Murszi egyiptomi elnök most használja ki a gázai akciót arra, hogy felbontsa az Izraellel kötött békeszerződést, vagy más ürügyet talál majd később. Murszi mindenképpen fel fogja mondani az Izraellel kötött békeszerződést. Az egyiptomi vezetőségnek szüksége van az Izrael és Egyiptom háborújára a sínai helyzet miatt, vagy pedig az általános egyiptomi válság miatt, vagy még valamilyen egyéb okból. Itt nem tehetünk semmit.”

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 914 169 megtekintés

Videó: 49 079 686 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056627

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh