Összegyűjtötték az egymillió aláírást annak az európai polgári kezdeményezésnek az aktivistái, akik kötelezni akarják az Európai Bizottságot, hogy az tegyen indítványt uniós norma megalkotására a vízkészletekkel mint közvagyonnal való gazdálkodásról.

A Right2Water nevű, vagyis a vízhez való jogot zászlajára tűző polgári kezdeményezés azt kívánja elérni, hogy nyilvánítsák kötelező közszolgáltatásnak az ivóvízhez jutás biztosítását. Az ivóvízellátás nem vethető alá a piaci verseny szabályainak, ez a tevékenység nem való a magánvállalkozások szférájába - mondják.

Az Európai Unióról és annak működéséről szóló lisszaboni szerződés, amely 2009 decemberében lépett hatályba, megteremtette az európai polgári kezdeményezés jogintézményét mint a közvetlen demokrácia egyik megnyilvánulási formáját. Ennek értelmében egymillió EU-polgár aláírásával kötelezni lehet az Európai Bizottságot - az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét -, hogy vizsgálja meg uniós normaalkotás lehetőségét a kezdeményezés által érintett témában.

A brüsszeli bizottságnak az aláírások hitelesítése után három hónapja van arra, hogy reagáljon a kezdeményezésre. A kezdeményezésnek nem köteles ugyan eleget tenni - nem feltétlenül kell jogi normajavaslattal előállnia - de elutasító álláspontját indokolnia kell. Kiinduló alapfeltétel, hogy az európai polgári kezdeményezés olyan ügyben irányuljon uniós fellépésre, amelyben az uniónak van illetékessége, tehát a téma nem tartozik a tagállamok kizárólagos kompetenciájába.

A Right2Water a kezdeményezés elindítását követő fél évnél rövidebb idő után jelentette be, hogy sikerült összegyűjtenie az egymillió aláírást.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Közvetlen demokrácia és uniós polgári kezdeményezés

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 633 913 megtekintés

Videó: 48 830 491 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010179

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh