Japán hőerőműveinek 63 százaléka földrengésveszélyes területen fekszik, ami komoly veszélyforrás a 2011-es fukusimai baleset óta a hőenergiára erősen rászoruló ország áramellátási biztonságára nézve - írta csütörtökön az Aszahi Simbun japán napilap.

A lap 64, egy gigawattosnál nagyobb kapacitású erőmű fekvését vizsgálta meg és vetette össze egy kormányzati kutatóintézet földrengés-veszélyességi térképével.

Ezek közül 40 létesítmény található olyan területen, ahol meghaladja a 26 százalékot annak veszélye, hogy a következő 30 évben a hétfokozatú japán skálán hatos erősségű földmozgás következzen be, és 33 közülük olyan helyen áll, ahol 50 százalékos vagy nagyobb egy súlyos rengés valószínűsége.

Az ország atomerőműveinek a fukusimai baleset utáni leállítása óta a japán energiaellátás 90 százalékáért hőerőművek felelnek. A kormány szerint a hőerőművek földrengés-biztosak, de független szakértők figyelmeztettek, hogy 2011 óta számos olyan elöregedett létesítményt indítottak újra, amelyek vélhetően nem vészelnének át egy erősebb földmozgást vagy szökőárat - írta az Aszahi.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ország 17 atomerőműve közül csak négy van veszélyes zónában, az egyetlen, jelenleg is üzemelő nukleáris létesítmény, az Obama-öböl partján fekvő Ói település erőműve körzetében pedig mindössze 0,1 százalék egy földrengés valószínűsége.

A közelmúltban ugyanakkor a japán atomenergetikai hatóság két erőmű alatt is aktív törésvonalat talált. A hatóság jelenleg is dolgozik az ország nukleáris létesítményeinek biztonsági átvizsgálásán.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 950 407 megtekintés

Videó: 49 099 862 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059041

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh