Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok közötti szabad-kereskedelmi övezet kialakítása a legfontosabb uniós projekt Angela Merkel német kancellár szerint.

A kancellár a német parlamentben csütörtökön elmondott beszédében kiemelte: a transzatlanti szabad-kereskedelmi övezet az európai értékek védelmének és érdekek érvényesítésének eszköze. Az övezet létrehozása nem csupán a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönzi, hanem kellő erőt biztosít az egész világon érvényes technológiai szabványok alakításához.

Ha az EU és Amerika nem fog össze, akkor a gazdasági eredményességet döntően befolyásoló standardokat, szabványokat a globalizált világ más erőközpontjai határozzák meg a saját termelési és munkaerő-piaci érdekeiknek megfelelően, amelyek számos esetben "igen távol állnak a mi értékeinktől". A szabadkereskedelmi megállapodás így "messze a legfontosabb projekt az EU jövőjében" - mondta a német kancellár.

Az EU és a washingtoni vezetés közötti tárgyalások az idei első félévben kezdődhetnek el - tette hozzá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindent megtesz a tárgyalási folyamat sikeréért.

Az EU régóta szorgalmazza a transzatlanti szabad-kereskedelmi övezet létrehozását. Brüsszeli becslések szerint ennek révén 0,5 százalékkal növekedhet az EU összesített hazai összterméke (GDP), és legkevesebb egymillió munkahely jöhet létre.

Barack Obama február közepén, a második elnöki ciklusának programját felvázoló beszédében kiemelte, hogy az Egyesült Államok készen áll az átfogó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítésére, az Európai Bizottság pedig közölte, hogy a tárgyalások június végéig megkezdődnek és várhatóan nagyjából két évig tartanak majd. "Hamarosan együtt alkotjuk majd a világ legnagyobb szabad-kereskedelmi övezetét" - mondta José Manuel Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke.

Az EU és az Egyesült Államok között jelenleg naponta mintegy 2 milliárd euró értékben cserélnek gazdát áruk és szolgáltatások.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 758 128 megtekintés

Videó: 48 955 955 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032577

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh