A rendőrség szerint ötezer, a szervezők szerint legalább tízezer ember vonult az utcára a szlovén fővárosban, hogy tüntessen a politikai és gazdasági elit, a korrupció, illetve az ország gazdasági és szociális helyzetének romlása ellen.

A ljubljanai parlament február 27-én konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta a korrupcióval meggyanúsított Janez Jansa miniszterelnököt, aki nem tudott elszámolni a magánszámláján lévő 210 ezer euróval.

Jansa jobbközép kormánya mindössze 13 hónapig volt hatalmon, helyére a parlament döntésének megfelelően a legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Pozitív Szlovénia ideiglenes elnöke, Alenka Bratusek lépett.

Bratusek számára néhány nap áll még rendelkezésre, hogy új kormányt alakítson. Rögtön megválasztása után letette a hivatali esküt, és rövid beszédében arra tett ígéretet, hogy minden tőle telhetőt megtesz a demokráciába vetett bizalom és a jogrend helyreállítása érdekében.

Erre utalva írták a transzparensekre a tüntetők: "Nem kormányváltást, hanem forradalmi változásokat követelünk". "Nem vagyunk sem jobb-, sem baloldaliak, mi vagyunk a nép, amely torkig van veletek" – hangsúlyozták a tiltakozók, akik felhívták arra is a figyelmet, hogy az új kormánynak ugyanolyan lesz a struktúrája és a szemlélete, mint az előzőnek. Ezért követeltek új választásokat, amelyeken – mint jelezték – ki akarják buktatni a parlamentből a jelenlegi pártokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 877 252 megtekintés

Videó: 49 056 792 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053503

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh