A Fehér Ház azt tervezi, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) helyett a Pentagon feladatkörébe rendeli a dróntámadások irányítását - közölték csütörtökön amerikai napilapok.

Egy elnöki aláírásra váró direktíva értelmében az amerikaiak a pilóta nélküli gépekkel végrehajtott titkos CIA-műveletekről fokozatosan át fognak térni a nemzetközi hadviselési törvényekhez alkalmazkodó, az érintett külföldi kormányok által is jóváhagyott drónprogramra - adta hírül a The Wall Street Journal. Ezzel a kormányzat elejét akarja venni a címére mindkét párt részéről érkező további bírálatoknak is, amelyek szerint a drónok alkalmazása kiszámíthatatlan és titokzatosság veszi körül.

A változtatás egy másik oka, hogy Barack Obama elnök hírszerzési tanácsadói szerint a CIA-t túlságosan lekötik a katonai műveletek és a dróncsapások, ezért nem fordít kellő figyelmet a Kínával és a Közel-Kelettel kapcsolatos hírszerzésre, egyebek között az "arab tavaszt" követő változásokra és az Észak-Afrikában elszaporodó radikális csoportok tevékenységére - írta a The Washington Post.

Az elnök hírszerzési tanácsadóinak 14 tagú testülete, amelynek korábban Chuck Hagel jelenlegi védelmi miniszter is tagja volt, egy titkos dokumentumban arra hívta fel a figyelmet, hogy a CIA, az elektronikus kémkedésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és más titkosszolgálatok tevékenysége torzulást szenvedett el az elmúlt évtized háborúi miatt.

A lap úgy véli, hogy a hírszerzési tanácsadók megállapításai fordulópontot jelenhetnek a terrorizmus elleni küzdelemben. A várakozások szerint az amerikai hírszerzés munkájában az átállás nem kampányszerűen, hanem fokozatosan fog bekövetkezni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 716 517 megtekintés

Videó: 48 928 341 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027686

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh