Kína már a közelgő május elsejéhez kapcsolódó egyhetes szabadság előtt elérhetővé teszi a turisták számára a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri Hszisa, közismertebb nevén Paracel-szigetek meglátogatását - közölte az ország legdélibb tartományának, Hajnannak kormányzó-helyettese a hétvégén.

A turisták tengerjáró hajón juthatnak el a közel negyven kisebb sziget, homokpad és zátony alkotta központi térségbe. Az érdeklődők a hajón étkeznek és alszanak, de egyes helyeken kiszállhatnak és körülnézhetnek - mondta Tan Li, aki az utak további részleteit későbbre ígérte.

A terület közigazgatási központjában, a 2,1 négyzetkilométeres Junghszing-szigeten lévő Szansa városban egyelőre egyetlen szálloda található, 56 férőhellyel. Ez a sziget a legnagyobb, és ott találhatók a kormányzati hivatalok is. A szigeten ugyanakkor nincs édesvízforrás, mindent oda kell szállítani.

Tan Li egy évvel korábban egy turisztikai konferencián már megerősítette, hogy a Hszisa-szigeteket turisztikai célállomássá fejlesztik. A kínai államtanács, vagyis a kormány még 2009 végén adta ki azt az iránymutatást, amely Hajnan-sziget nemzetközi turisztikai vonzerejének a növeléséről rendelkezett, és előirányozta a szigetek ilyen irányú fejlesztését.

A várost tavaly nyáron alapították, és több mint 200 dél-kínai-tengeri sziget, zátony, homokpad, valamint kétmillió négyzetkilométer vízterület tartozik közigazgatása alá.

A Junghszing-szigetet az 1950-es években vette birtokba Kína, de katonai jelenlét hiányában később Dél-Vietnam elfoglalta. 1974-ben tengeri ütközetben, a kínai légierő bevonásával Peking ismét ellenőrzése alá vonta a térséget. 2004 óta végez rendszeres járőrözést a szigetek szomszédságában.

A Dél-kínai-tenger két nagyobb szigetcsoportja felett Vietnam és Kína teljes szuverenitást követel magának. Környékükön jelentős földgáz- és kőolajkészleteket sejtenek, a környező vizek halban gazdagok.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 655 153 megtekintés

Videó: 48 859 647 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7016545

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh