Ausztrália szívesen venné, ha kínai-ausztrál-amerikai tengerészeti hadgyakorlatokat is tartanának a jövőben, ezen kívül újfajta stratégiai partnerségre törekszik Ázsia legnagyobb gazdaságával - jelentette ki Julia Gillard ausztrál miniszterelnök kedden Pekingben, egy kereskedelmi fórumon.

A védelmi együttműködésre utalva Gillard emlékeztetett arra, hogy közel három éve a két ország már tartott közös tengerészeti hadgyakorlatot, és már kinyilvánította szándékát, hogy e területen is szorosabbra fűzze kapcsolatait. Szerinte ez segíti a térségi stabilitást. Mint mondta, idővel az Egyesült Államok bevonásával háromoldalú gyakorlatokra is sor kerülhetne.

A szigetország több területen, így a tiszta-energia és a kibocsátáskereskedelem terén, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban és más ágazatokban is a jelenleginél szélesebb körű együttműködést szeretne Kínával - hangoztatta Gillard.

Az ausztrál kormányfő hétfőn bejelentette, hogy az amerikai dollár és a japán jen után mostantól az ausztrál dollár is közvetlenül átváltható lesz a kínai valutapiacon.

Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, míg Ausztrália Kína listáján a hetedik helyen szerepel. Tavaly kínai állampolgárok 620 ezer alkalommal látogattak Ausztráliába, miközben onnan 380 ezer turista utazott Kínába.

A szigetországban körülbelül 150 ezer kínai diák tanul, az ott élő kínai közösség lélekszámát 900 ezerre teszik. A mandarin az angol után a második legnépszerűbb nyelv Ausztráliában.

Két nappal korábban Gillard a dél-kínai Hajnan szigetének Poao városában rendezett ázsiai gazdasági fórumon találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Ez alkalommal szó esett arról, hogy Kína szeretné a kétoldalú szabad-kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások felgyorsítását. Elhangzott az is, hogy a két ország rendszeres - évenkénti - kormányfői találkozókat kíván rendezni.

Julia Gillard kedden délután tárgyal Li Ko-csiang kínai kormányfővel Pekingben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 869 124 megtekintés

Videó: 49 050 689 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052520

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh