Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Connecticut állambeli Hartfordban arra bátorította az amerikaiakat, hogy a fegyvertartás szabályainak megszigorítása érdekében gyakoroljanak nyomást a szövetségi képviselőikre és szenátoraikra.

Az elnök jelképesen választotta beszéde helyszínéül Connecticutot, mert december 14-én egy ámokfutó ebben az államban, Newtown város egyik iskolájában lőtt agyon 26 embert, köztük 20 kisiskolást. A tragédia nyomán kezdett Barack Obama és a Demokrata Párt a fegyveres erőszak visszaszorítását célzó kampányba, amely az amerikai fegyverlobbi vezető szervezetének, a Nemzeti Lőfegyverszövetségnek (NRA) az erős ellenállásába ütközik.

Obama hétfőn a Hartfordi Egyetemen emlékeztetett a Sandy Hook általános iskolában végrehajtott vérfürdő utáni országos felháborodásra, amikor a közvélemény élénken támogatta a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítását.

"Tudom, hogy Newtownban önök közül sokan kíváncsiak voltak arra, hogy mi, a többiek betartjuk-e az azokban a gyászos napokban tett ígéreteinket, amikor a televíziós közvetítő kocsik már elmentek, a gyertyák már ellobbantak és a plüssmackókat már összeszedték" - mondta az elnök.

"Nem fogunk hátat fordítani a megtett ígéretünknek" - hangsúlyozta Barack Obama.

Az amerikai kongresszus 1994 óta nem fogadott el a fegyvertartásra vonatkozó jelentősebb szigorítást. Az Obama elnök és pártja által kezdeményezett törvényjavaslatok a jelek szerint most is kudarcra vannak ítélve. Kivétel ez alól az az előterjesztés, amely általánossá tenné a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését, mert ezt az amerikaiak 90 százaléka támogatja. A demokrata többségű szenátus a tervek szerint még a héten szavaz a lőfegyvert beszerezni kívánó személyek pszichikai alkalmassága és előélete vizsgálatának szigorításáról.

Az elnök a connecticuti beszéde után a különgépén magával vitte Washingtonba 11 meggyilkolt newtowni kisiskolás szüleit, hogy a kongresszusban a szigorítás mellett lobbizzanak. Megfigyelők szerint azonban kevés esély van rá, hogy a kormányzat utolsó, a szenátusi voksolást közvetlenül megelőző kampány-erőfeszítéseit siker koronázza.

Obama azon javaslatai, hogy állítsák vissza a félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó, 2004-ben lejárt tilalmat, és hogy korlátozzák a lőszertárak kapacitását, feltehetően már a szenátusban is meg fognak bukni, ahol több republikánus honatya kilátásba helyezte a szavazási eljárás obstrukcióját. A republikánus többségű képviselőházban semmi esély nincs arra, hogy e javaslatokat elfogadják.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 006 megtekintés

Videó: 48 311 405 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922107

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh