Először állít rendszerbe hadihajóin lézerfegyvereket az amerikai haditengerészet, méghozzá Irán közelében - írták kedden amerikai napilapok.

A potenciális célpontokat gyorsan azonosító eszközökkel 2014 elején a Ponce csapatszállító hadihajót fogják felszerelni, amely a Perzsa-öbölben és a Közel-Kelet térségében teljesít szolgálatot. A lézer a Pentagon szerint bizonyítottan képes pilóta nélküli robotrepülőgépek és gyors mozgású kisebb motorcsónakok megsemmisítésére vagy megrongálására.

A fegyver az első hivatalos becslések szerint 31 millió dollárba kerül. Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy "a szilárdtest-lézer olyan nagy lépés a modern hadviselésnek az irányított energiával való forradalmasítása terén, mint amilyen a puskapor volt a kések és a kardok korában".

A lézerfegyver rendszerbe állításáról szóló bejelentés a The New York Times szerint Iránnak szóló figyelmeztetés. Az iszlám köztársaság rohamcsónakjai ugyanis zaklattak már amerikai hadihajókat, és a jelenleg épülő, távirányítású repülőgépeit a jövőben várhatóan rakétákkal is felszereli majd.

A tengernagy szerint a lézerfegyver rendszerbe állítása nagy megtakarítást jelent majd a haditengerészet számára, mert egy lövés legfeljebb 1 dollárba kerül.

A lézerfegyver rendszerbe állítása nem igényli "különleges platformok" megépítését. Alkalmazásának korlátja viszont, hogy az csak "egyenes vonalú láthatóság" esetén vethető be, vagyis nem alkalmas a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére.

A rossz időjárási körülmények is akadályozhatják a lézerfegyver bevetését - igaz, ezek több hagyományos fegyver alkalmazásának esetében is nehézségeket okoznak. A lézer prototípusa emellett nem képes még leküzdeni a harci gépeket és a rakétákat, de a fejlesztők dolgoznak a feladat megoldásán.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 031 megtekintés

Videó: 48 286 301 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919408

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh