A gazdasági válság okozta helyzetről, az európaiak elvárásairól és az Európai Unió teendőiről szólt José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a Firenzében zajló Európa Fesztiválon.

A kritikus fázist még nem hagytuk teljesen magunk mögött, de az "euró létét fenyegető veszély lényegében elmúlt"- hangoztatta Barroso a Palazzo Vecchióban mondott beszédében.

Hozzátette, tévedtek azok, akik az euró végét jósolták, mivel "már nem érzékelhető az euróövezet szétesésének veszélye".

Úgy fogalmazott, a "stabil költségvetés a bizalom elengedhetetlen feltétele, bizalom nélkül nincsen befektetés, befektetés nélkül nincsen növekedés."

Az Európai Bizottság elnöke szerint az "életre kelt populizmus marja a polgároknak az Európába vetett bizalmát". Barroso szerint a válság megmutatta, hogy "több Európára van szükség, de a több Európa nem jelent több Brüsszelt" - mondta.

Barroso "elfogadhatatlannak" nevezte az európai munkanélküliség által elért szintet.

Kijelentette, hogy az európai állam- és kormányfők tavaly júniusi csúcstalálkozóján elfogadott növekedési paktum megvalósítása "elégtelen" volt és "várakozás alatt maradt". Hangsúlyozta: "többet kell tennünk és gyorsabban".

Barroso a firenzei Európai Intézet által rendezett Az unió helyzete elnevezésű találkozón (stateoftheunion.eui.eu) szólalt fel, melyen az európai politika képviselői az EU-t értékelték. Az európai konferencia a Firenzében május 12-ig tartó Európai Fesztivál része volt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 826 642 megtekintés

Videó: 49 873 280 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7136244

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh