Az Sz-300-as orosz légvédelmi rendszerek és a katonai tanácsadók már Szíriában vannak, az utóbbi két évben a legnagyobb titokban kerültek az arab országba - közölte értesüléseit csütörtöki számában a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap.

Az újságnak név nélkül nyilatkozó katonai források megerősítették az Al-Kudsz al-Arabi című londoni újság értesülését, amelyek szerint Moszkva a 2010-ben kötött kétoldalú szerződés alapján mind a négy, légvédelmi rakéták elhárítására szolgáló korszerű orosz fegyverzetrendszert leszállította a közel-keleti országnak.

Az Sz-300-as légvédelmi egységeket a főként a Bassár el-Aszadhoz hű alaviták lakta területeken rejtették el. A független orosz lap szerint nem kizárt, hogy erről Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden tájékoztatta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt kettejük Szocsiban lezajlott találkozóján.

Moszkvának nincs titkolnivalója Izrael előtt, hiszen - mint az orosz védelmi tárca közölte - az Sz-300-as rendszer nem esik a szíriai fegyverembargó alá, mert védelmi célokat szolgál - írta az orosz lap.

A Nyezaviszmaja Gazeta felidézte, hogy a sajtóban 2011 novemberében terjedtek el a hírek a légvédelmi rendszerek szállításáról. Ezek a hírek az utóbbi fél évben megszaporodtak, amikor az orosz haditengerészet jelenléte állandósult a Földközi-tengeren, továbbá a Fekete-tengeri, a Balti-tengeri és az Északi Flotta nagy hajói rendszeresen megjelentek a szíriai Tartúsz kikötőjében.

Marat Muszin, az Anna-news hírszolgáltató szíriai tudósítója szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy az Sz-300-as légvédelmi ütegek már Szíriában vannak. Moszkva az utóbbi években komoly haditechnikai segítséget nyújtott Damaszkusznak, például a még a Szovjetuniótól vásárolt Sz-125-ös Pecsora és más légvédelmi rendszerek felújításában. Emellett a szíriai hadsereg légvédelmi egységeiben orosz katonai szakértők tanítják be a korszerű fegyverzetek használatát. A szíriaiak oroszországi oktatása hivatalos közlések szerint csak tavaly decemberben kezdődött el.

A korábbi hírek szerint Damaszkusz nemrég megkezdte a Moszkvától 2010-ben megrendelt 900 millió dollár értékű Sz-300-as légvédelmi rendszer ellenértékének kifizetését. Hivatalos közlés szerint a szállítás három hónapon belül kezdődne.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kedden Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt Szocsiban, de hivatalos közlések nem szóltak arról, sikerült-e lebeszélnie Moszkvát a szállításokról. Oroszország a múlt héten megtagadta a szíriai fegyverüzlet felmondását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 819 908 megtekintés

Videó: 49 870 062 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7135787

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh