Huszonhét civil szervezet felhívására tartottak tüntetést szombaton Hongkongban, azt kérve az amerikai kormánytól, hogy állítsa le a külföldiek, köztük a hongkongiak internetes és telefonos kommunikációjának megfigyelését - jelentette a helyi online média.

Felvonulók vonultak a hongkongi belvárosban lévő találkozóhelyről az amerikai főkonzulátus épületéhez. A demonstrálók transzparenseket vittek magukkal, amelyek az Egyesült Államokat bírálják és a kiszivárogtató Edward Snowden melletti kiállásra szólítanak fel. Az amerikai főkonzulátus rendőri védelmét megerősítették.

A szervezők képviselői levélben fordultak az Egyesült Államok hongkongi külképviseletének vezetőjéhez, Steve Young főkonzulhoz és a különleges közigazgatási övezet kormányzójához, Leung Csun-jinghez.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma éveken át kiállt az internetszabadság ügyéért, és bírálta azokat a kormányokat, amelyek kibertámadásokat hajtanak végre, megfigyeléseket és cenzúrát alkalmaznak - áll az amerikai főkonzulhoz címzett levélben.

Szerzői a közelmúltban nyilvánosságra került információk alapján úgy vélik, az Egyesült Államok kormánya titkos megfigyelést végez és állítólag kiberhadviselést folytat Hongkong ellen, amit az egyetemes emberi jogok, a magánszféra, az emberi méltóság, a gondolat- és a véleménynyilvánítás szabadsága megsértésének tartanak.

A város kormányzatát arra kérték, hogy biztosítsanak védelmet az amerikai informatikusnak, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantójának, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának, aki jelenleg ismeretlen helyen, valahol Hongkongban él.

A május 20. óta Hongkongban tartózkodó Snowden, a PRISM kódnevű titkos adatgyűjtés 29 éves leleplezője korábban úgy nyilatkozott, hogy sorsát a hongkongiak kezébe adja. A South China Morning Post című lapnak olyan dokumentumokat bocsátott a rendelkezésére, amelyek tételes kivonatai voltak a hongkongi és a szárazföldi kínai megfigyeléseknek, négy évre vonatkozóan.

Hivatalosan, nyilvánosan eddig sem a hongkongi kormányzat, sem Peking nem nyilatkozott az ügyben, azt sem voltak hajlandók közölni, hogy az amerikaiak megkeresték-e már őket Snowden átadása ügyében. Mindeközben a kormányzaton egyre nagyobb a politikai nyomás, hogy magyarázatot követeljen az Egyesült Államoktól a területet is érintő kémprogram kapcsán.

Jasper Csang Juk-szing, a törvényhozó tanács elnöke a BBC kínai nyelvű szolgálatának úgy nyilatkozott, hogy a városi kormányzatnak vizsgálatot kell kezdenie, de annak eredményét nem fogják nyilvánosságra hozni.

Több képviselő jelezte már, hogy a törvényhozásnak foglalkoznia kell az üggyel, és sajtóértesülések szerint Hongkong biztonsági minisztere kérdésekre számíthat az ügyben.

A South China Morning Post (SCMP) legfrissebb beszámolója egyébként kitér arra is, hogy Snowden USB-csatlakozós adattárolóra, pendrive-ra mentette ki munkahelyén a nagy mennyiségű titkos információt. Volt munkáltatója számára állítólag már ismert az is, hogy milyen mennyiségben és mely szerverekről töltött le adatokat az informatikus.

Az amerikai védelmi minisztérium, amelyhez az NSA is tartozik, 2008-ban megszigorította az arra vonatkozó szabályokat, hogy kik, milyen felhatalmazással csatlakoztathatnak titkos adatokhoz hozzáférést biztosító számítógépekhez pendrive-ot és mobil merevlemezt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Az aktív, a passzív és a halott ügynök Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 497 megtekintés

Videó: 48 300 777 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920780

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh