Barack Obama amerikai elnök komolyan mérlegeli az afganisztáni amerikai csapatkivonás felgyorsítását, valamint azt, hogy 2014 után egyáltalán ne maradjanak amerikai egységek a közép-ázsiai országban - közölte kedden egyesült államokbeli és európai forrásokra hivatkozva az amerikai média.

Obama a The New York Times szerint azért vette fontolóra a zérómegoldást, mert megromlott a kapcsolata Hamid Karzai afgán elnökkel, aki felfüggesztette a tárgyalásokat a hosszú távú kétoldalú biztonsági megállapodásról. Ez utóbbi az amerikai csapatok afganisztáni állomásoztatásának jogalapjául szolgálna. Karzai így reagált arra, hogy az Egyesült Államok júniusban Katarban tárgyalásokba kívánt bocsátkozni a tálibok képviselőivel.

Washington elkötelezte magát, hogy 2014 végéig befejezi afganisztáni katonai szerepvállalását, de azt tervezte, hogy egy kisebb létszámú kontingenst hátrahagy a kivonulás után.

Egy, a CNN-nek nyilatkozó kormányzati képviselő rámutatott, hogy a zérómegoldás eredetileg is ott szerepelt a lehetséges forgatókönyvek között és a legújabb fejlemények csak megerősítették, hogy Washington emellett dönthet.

Ha az Egyesült Államok a teljes csapatkivonást választja, akkor az afganisztáni végjáték az irakihoz lesz majd hasonlatos. Bagdad megtagadta ugyanis, hogy a háború hivatalosan meghirdetett vége utáni időkre is meghosszabbítsa az amerikai katonák jogi immunitását.

Karzai korábban úgy nyilatkozott, szeretné, ha az amerikai csapatok a NATO-misszió befejeződése után is maradnának, de élesen bírálta azok fellépését, főleg a polgári áldozatok miatt.

A The New York Times úgy értesült, hogy Obama és Karzai legutóbbi, a feszültségek enyhítését célzó telefonbeszélgetése balul sült el, mert az afgán elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy különbékére törekszik a tálibokkal és pakisztáni támogatóikkal és cserben akarja hagyni Kabult.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Az USA elvesztette az afganisztáni háborút Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 957 690 megtekintés

Videó: 49 103 847 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059373

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh