Egyiptomban újabb összecsapásokra készülnek. Az ideiglenes vezetés azt követelte a Muzulmán Testvériséget támogató tüntetőktől, hogy augusztus 4-ig szüntessék be a demonstrációkat. Ellenkező esetben a biztonsági erők is csatlakoznak, hogy megtisztítsák a teret a tüntetőktől. Egyiptom alelnöke, Mohamed al-Baradei azt állítja, hogy a katonaság és a polgári hatóságok is hajlandóak politikai módszereket bevetni a helyzet megoldásához.

A várakozásokkal ellentétben, Egyiptomban a múlt péntek meglehetősen csendben zajlott, annak ellenére, hogy csütörtökön felszólították a Mohamed Murszit és a Muzulmán Testvériség mozgalmat támogatókat, hogy vonuljanak utcára tiltakozásul a katonai puccs ellen. Az esti imádság után az emberek Kairóban elindultak a tüntetésre, de nem tudták áttörni a rendőrségi falat. Több kerületben, ahol katonai objektumok és TV-székházak vannak, összecsapásokra került sor a tüntetők és a rendfenntartó erők között. Néhány ember sérülést szenvedett, azonban senki sem halt meg. Az elemzők megjegyezték, hogy ez volt a legbékésebb péntek az elmúlt időszakban. Nem zárható ki azonban, hogy ez csupán a vihar előtti csend. A napokban ugyanis az ország vezetése ultimátumot adott a tüntetőknek: augusztus 4-ig be kell fejezni a tüntetéseket, az ülősztrájkokat is beleértve. Ellenkező esetben a helyzet megoldását a hadseregre bízzák. Azt azonban nem közölték, hogy a katonák meddig mehetnek el.

Ugyanakkor az egyiptomi alelnök biztos benne, hogy a hadsereg érzi az országban uralkodó politikai válság megoldásának fontosságát. Sőt, Al-Baradei szerint, a jelenlegi vezetés nem akarja kizárni a Muzulmán Testvériséget a politikai helyzetből. Azoknak az iszlamista vezetőknek, akik nem követtek el komoly bűncselekményeket, mentelmi jogot adna, hogy részt vehessenek az alkotmánymódosításban, a parlamenti és az elnökválasztásban. A NAÜ egykori vezetője, Mohamed al-Baradei érzi az egyiptomi emberek hangulatát – mondja Dmitrij Guszev politológus:

A Muzulmán Testvériség, amely 30 éven át törvényen kívülinek számított, most a politikai rendszer egyik szereplője. Bármely kormánynak, amely legitim kíván lenni Egyiptomban, számolnia kell ezzel a mozgalommal. Tehát, a mozgalom választásokból és a politikai életből való kihagyása bármely kormányt illegitimmé tesz a civil közösség és az egyiptomi emberek szemében. Csak egyetlen másik út van. Ha a hatalom kész a kemény kéz politikáját alkalmazni, akkor a Muzulmán Testvériség mozgalmat ismét törvényen kívülinek kell nyilvánítani.

Ezt azonban a jelenlegi vezetés igyekszik minden eszközzel elkerülni – mondja Alekszandr Fomenko politikai elemző:

Akkor, amikor a Muzulmán Testvériség épp az imént volt hatalmon, semmilyen egyiptomi politikus nem állítja maga elé nemhogy a fizikai megsemmisítés, de a tevékenységük betiltásának célját sem.

Az ideiglenes egyiptomi kormány, amely Mohamed Murszi megbuktatása után alakult, ígéretet tett, hogy 6-12 hónap múlva választásokat tart. Ehhez azonban stabilizálni kell a helyzetet az országban. Abban az esetben, ha a polgári ellenállás tovább folytatódik, a demokratikus folyamat kezdete késhet.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 754 453 megtekintés

Videó: 48 953 812 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032261

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh