Amerikaiak által kiképzett szíriai ellenzéki kommandók nyomulnak előre Damaszkusz felé. Ellenük alkalmazott - ha alkalmazott- harci gázokat Asszad elnök hadserege- írja a párizsi Le Figaro szakértője.

Szerinte Jordániában hetek óta folyik az ASL harcosainak kiképzése. Egy 300 fős elitalakulat augusztus 17 óta szíriai földön harcol. Hozzájuk csatlakozott egy második csapat augusztus 19-én. A célpont Al Ghouta, amely stratégiai fekvésű város a damaszkuszi úton.

"Csak akkor vetünk be harci gázokat, ha külföldi agresszió éri hazánkat!"- mondta korábban Obama amerikai elnöknek válaszul Asszad szóvivője. Az Egyesült Államok elnöke még tavaly közölte: a harci gázok bevetése a nemzetközi egyezmények látványos megsértése, és ezért azt jelenti: Damaszkusz átlépett egy határt, melyet nem lett volna szabad.

Amerika akkor kezdte meg Patriot rakéták és F 16-os harci repülőgépek telepítését Jordániában. Washingtonban felmerült az ötlet: Dél-Szíria területén hozzanak létre olyan övezetet, amely fölé nem repülhet be a szíriai légierő / no-fly zone/. Itt képeznék ki az ASL harcosait amerikai, jordániai, sőt esetleg izraeli kiképző tisztek. Ezt a megoldást támogatja állítólag Szaúd-Arábia is. Nem támogatja viszont Martin Dempsey tábornok. Az USA fegyveres erőinek távozó vezérkari főnöke nem kíván erős támogatást nyújtani a szíriai ellenzéknek. Miért? Mert tart az Al Kaidatól, amely mind erősebb Szíriában. A líbiai forgatókönyv jár az eszében, hiszen az észak-afrikai országban Kadhafi óriási fegyverkészletei jórészt a dzsihád harcosokat erősítették meg. Mi lenne, ha Asszad hadseregének hatalmas vegyifegyver-arzenálja az Al Kaida kezébe kerülne?

Amerika tehát ott van a damaszkuszi úton, de nem tudja, hogy valójában mit akar! Lehet ugyanis, hogy Asszad bukása után egy fanatikus iszlamista rendszer jönne létre Szíriában. Nem könnyíti meg az USA döntését, hogy a Snowden ügy miatt a mélyponton vannak kapcsolatai Asszad fő támogatójával, Oroszországgal.

Mit tesz ilyen körülmények között Obama elnök a damaszkuszi úton? Semmit!- véli a párizsi Le Figaro szakértője, aki szerint Asszad nyíltan packázik az Egyesült Államokkal, mert be akarja bizonyítani az egész térségnek: Amerika valójában papírtigris.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 134 megtekintés

Videó: 48 316 169 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923037

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh