Líbiai hatóságok megígérték, hogy szeptemberben megkezdik Seif al –Islam, Muammar Kadhafi fia ügyének bírósági tárgyalását. Az alperes azonban még nincs a kezükben. 2011 novemberében a lázadók elfogták, és azóta őrizetben tartják Zintan városban. A helyi hatóságok figyelmen kívül hagyják a kormány követelményét, hogy helyezzék át a fővárosba Seif al-Islam-ot. És ez nem az egyetlen példája hivatalos Tripoli tehetetlenségének. A valóságban Líbia régiói saját életüket élik, és nem engedelmeskednek a központi kormányzatnak.

Jelenleg Líbiában nincsen egységes, reális hatalom – véli Oleg Fomin a Szolidaritás Líbiával és Szíriával orosz bizottság társelnöke.

Líbia különálló régiókra oszlott, azok nem vetik alá magukat a központi hatalomnak. Ez tapasztalható alacsonyabb szinten is. Valójában az országot fegyveres csoportok irányítják, amelyek saját törvényeket diktálják ott. A hatalom fegyveres csoportok kezében van, és ezek folyamatosan összeütköznek egymással.

Cyrenaica az egyik legproblémásabb tartomány. Ott a líbiai olaj mintegy 80 %-át termelik ki. Ugyanakkor értékesítéséből származó bevétel nem kerül a szövetségi költségvetésbe, mivel az olaj nagyobb részét ellopják a helyi törzsek és iszlamista csoportok. Az elemzők azt jósolják, hogy a jövőben a helyzet csak rosszabb lesz . Venyiamin Popov a régió problémáival foglalkozó szakértő kommentálja a helyzetet.

A központi kormányzat gyengül. Ez különösen jellemző a Tripolitania és Cyrenaica közötti kapcsolatokra. 1950-ben, amikor Líbia elnyerte függetlenségét, az állam három területből alakult ki: Cyrenaicából, Tripolitaniából és Fezzanból. Fezzan nagy, sivatagi terület a déli részen.Tripolitania, ahol a főváros Tripoli található, és Cyrenaica, melynek központja Bengázi, mindig is versenyeztek egymással.

Muammar Kadhafi Tripolitaniában, Szirtben született . Uralkodása alatt Cyrenaica lakói úgy érezték, hogy Kadhafi földijeit támogatja, őket pedig szűkösen részesít mindenben. Nem meglepő, hogy éppen Bengáziben történtek az első tüntetések Kadhafi ellen. Azonban megdöntése után világossá vált, hogy Kadhafi volt az a személy, aki egységben tartotta Líbiát. Az után, hogy eltűnt ez az erősítő elem, a rendszer szétesni kezdett – mondja Venyiamin Popov.

Az ország szemünk láttára dezintegrálódik. És nagyon jellemző az a jelentés, hogy Zintan nem akarja kiadni Saif Kadhafit. A Cyrenaica-ban lakó törzsek már háromszor kijelentették: alig várják, hogy a régió félig vagy teljesen autonóm legyen. A régiónak saját törvényei szerint kell élnie, függetlenebbé kell tenni Tripolitól –mondják ők.

Meg kell jegyezni, hogy Kadhafi megdöntése nem csak Líbiát vitte az összeomlás szélére. Tény, hogy Kadhafi hadseregében tuaregek szolgáltak, olyan emberek akik Líbia, Niger, Burkina Faso, Marokkó, Algéria és Mali közötti határterületeken éltek. Kadhafi megdöntése után ezek a jól képzett harcosok visszatértek hazájukba, Észak-Maliba. Ott bejelentették, hogy saját államukat, Azavadot hozzák létre. Hamarosan Azavad néhány városa fölötti irányítást, beleértve a fővárost – Timbuktut - az iszlamisták vették el a tuaregektől. A szeparatistákat csak akkor tudták elnyomni, amikor a francia hadsereg sietett Mali segítségére.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 257 megtekintés

Videó: 48 938 690 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029575

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh