Oroszország egyetlen destruktív lépést sem tett az Egyesült Államokkal kapcsolatban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában egy panelbeszélgetésen.

"Oroszország egyetlen destruktív lépést sem tett az Egyesült Államok viszonylatában. Egyszerűen egyet sem. Ha önöknek más a véleményük, akkor tegyenek erről megalapozott, bizonyítékokkal alátámasztott bejelentést" - mondta Putyin.   

Hozzáfűzte, hogy az amerikai belügyekbe való beavatkozás Oroszországnak "nem kell, nem fontos és nem felel meg az elveinek", és hogy Moszkva kész bárkivel együttműködni, akit az amerikai nép megválaszt elnöknek.    

Az orosz vezető hangoztatta, hogy noha az orosz-amerikai viszonyban egyelőre nem tapasztalható haladás, Moszkva arra számít, hogy Washingtonban ebben a viszonylatban előbb-utóbb felülkerekednek az alapvető amerikai érdekek, valamint a józan ész. Putyin szerint Moszkva látja, hogy Donald Trump amerikai elnöknek a kétoldalú kapcsolatok helyreállítására vonatkozó, nyilvánosan megfogalmazott szándéka változatlan.   

"Üdvözöljük ezt, és minden lehetőséget felhasználunk arra, hogy ezek a tervek valóra váljanak" - fogalmazott az orosz vezető.      

Kifejtette véleményét, miszerint Washingtonban, azt követően, hogy Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata nem talált bizonyítékot az Oroszország és a Trump stábja közötti összeesküvésre, újabb ürügyet találtak az elnök elleni támadásra. Ezt a szerepet most Ukrajna, illetve az országgal és az elnökével, Volodimir Zelenszkijjel fennálló viszony vizsgálata vette át.   

Putyin ebben annak bizonyítékát látta, hogy az orosz szál a kezdetektől fogva csak indok volt az újonnan megválasztott amerikai elnök elleni támadásokhoz.   

"Már azelőtt bevontak bennünket az Egyesült Államok belpolitikai civakodásaiba, hogy megismerkedtem Trumppal. Nem álltunk sose közel egymáshoz, és most sem állunk. Jó a munkakapcsolatunk, meglátásom szerint meglehetősen stabil és bizalomra épülő a viszonyunk" - mondta.      

Nevetségesnek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Moszkva a 2020-as amerikai elnökválasztásba való beavatkozásra készül.   

Kérdésre válaszolva elmondta, nem ellenzi, hogy a Trumppal folytatott beszélgetéseinek tartalmát közöljék, mert mindig is feltételezte, még a hírszerzői előélete során is, hogy az általa elmondottak nyilvánosságra kerülhetnek.    

Úgy vélekedett egyébként, hogy az amerikai elnök és Zelenszkij július 25-i telefonbeszélgetésének leiratában nem volt semmi kompromittáló. Putyin szerint ugyanis minden államfőnek a hivatali partneréhez kell fordulnia kivizsgálást kérve, ha azt feltételezi, hogy országa kormányzatának volt tisztségviselői korrupcióba keveredtek. Rámutatott, hogy Trump nem követelt bizonyítékokat ukrán kollégájától, és nem gyakorolt rá nyomást.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 572 660 megtekintés

Videó: 48 758 846 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6995593

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh