Csökkenti a szíriai ellenzék támogatottságát, hogy iszlamisták is jelen vannak a soraiban, mert úgy tűnhet, hogy Bassár el-Aszad rendszerének alternatívája a dzsihadista uralom - mondta Itamar Rabinovich, a washingtoni székhelyű Izrael Intézet elnöke a Magyar Külügyi Intézetben kedden tartott előadásában.

A szakértő szerint ez a megállapítást Aszad is érvként használja helyzete megerősítésére.

Itamar Rabinovich kiemelte: a szíriai polgárháborúban az ellenzék nagy problémája, hogy senki sem tudja, ki a tényleges vezetője. Az ellenzék rendkívül megosztott: vannak közöttük olyanok, akik politikai szerepet vállalnak, és a médiában is rendszeresen megjelennek, de ők általában nem az országban élnek, hiszen a rezsim nem engedné meg tevékenységüket Szíriában - magyarázta. A fegyveres csapatok sem egységesek, sok regionális csoport létezik, köztük iszlamisták, az al-Kaidához köthetők is. Azt mondta, az ellenzéket nagyon sok csoport alkotja, eltérő célokkal.

Az elemző emlékeztetett: 2011-ben, az arab tavasz idején, amikor Szíriában is tüntetések törtek ki, Aszad megtehette volna, hogy teljesíti a tömeg néhány kérését, és ezzel elejét veszi az összecsapásoknak, de úgy döntött, elsöpri a felkelőket. Az országban azóta is polgárháborús helyzet van, amelynek nem tudni, mikor lesz vége, mert az ellenzéknek nincs elég ereje ahhoz, hogy megdöntse a rezsimet, de a központi hatalom sem elég erős, hogy letörje a felkelést - mutatott rá.

Itamar Rabinovich arról is beszélt, hogy bár Izrael nem avatkozik be az eseményekbe, csak "a partvonalról figyel", sokak szerint számára az jelentené a nagyobb veszélyt, ha Aszad Irán támogatásával megnyerné a háborút, mivel ez Irán megerősödését hozná magával.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 933 632 megtekintés

Videó: 49 090 547 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058312

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh